Saopćenja

Visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Guterres pohvalio je doprinos koji je BiH pružila u okviru programa regionalne saradnje na iznalasku trajnih rješenja za izbjegle i raseljene osobe.

10.10.2011

“Nakon što su se četiri zemlje regiona usuglasile u vezi sa prioritetnim potrebama izbjeglica i raseljenih osoba, sada će UNHCR, sa partnerima iz mađunarodne zajednice, raditi na osiguravanju finansijskih sredstava za rješavanje utvrđenih ciljeva. Iznimno vrednujemo vodeću ulogu Bosne i Hercegovine u koordiniranju tog procesa”, kazao je Guterres komentirajući izlaganje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića na 62. zasjedanju Izvršnog komiteta UNHCR u Ženevi.

Visoki komesar je, tokom razgovora sa ministrom Halilovićem, dodao kako je UNHCR veoma zadovoljan napretkom koji je BiH ostvarila usvajanjem Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, te je uvjeren da će UNHCR ostati predan u pružanju pomoći BiH u njenim nastojanjima da proces povratka suštinski okonča do kraja 2014.godine.

Tokom zasjedanja u Ženevi dogovoreno je da će uskoro biiti nastavljena regionalna saradnja i to održavanjem ministarske konferencije ministara vanjskih poslova BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore u Beogradu 7. novembra.2011.godine, a zatim i donatorske konferencije u prvom tromjesečju 2012.godine u Sarajevu.

Zaključeno je kako je ovaj region jedini dobar primjer ostvarenog napretka u rješavanju izbjegličko- raseljeničkih pitanja i zato je mađunarodna zajednica spremna pomoći i zajedno sa zemljama učesnicama dovršiti ovaj proces.

Kabinet ministra