Saopćenja

U Tesliću raspušten posljednji kolektivni centar

17.10.2011

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je danas Teslić, gdje je sa načlenikom ove opštine Savom Kasapovićem uručio ključeve za 16 stambenih jedinica korisnicima kolektivnog smještaja.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo je 500.000 KM za izgradnju stambene zgrade sa 18 stambenih jedinica za korisnike alternativnog smještaja (dvije stambene jedinice bit će naknadno useljene).

„Ovo je poseban dan za 16 porodica koje su prostorije škole u Tesliću koristile kao alternativni smještaj, ali i značajan dan za ovu opštinu i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, jer je u Tesliću završen projekat raspuštanja kolektivnih centara“, kazao je ministar Halilović i dodao da je kamen temeljac za ovu zgradu postavljen 16. marta ove godine.

Ministarstvo je od 2008. do 2010. godine, uključujući CEB projekat, za pomoć povratnicima na području ove opštine izdvojilo blizu 2,5 miliona KM.

„Od ovih sredstava, oko 1,4 miliona KM izdvojeno je za obnovu više od 50 stambenih jedinica povratnika, više od 250.000 KM uloženo je u elektrifikaciju povratničkih naselja čime je omogućeno priključenje na elektro-mrežu 75 povratničkih domova, a 140.000 KM izdvojeno je za obnovu lokalnih puteva“, kazao je ministar Halilović.

Čelnici opštine Teslić i povratnici kazali su, tokom razgovora sa ministrom Halilovićem, da su prioritetne potrebe rekonstrukcija komunalne infrastrukture i obnova stambenih jedinica, te da su u rubnim dijelovima opštine osnovna prepreka povratku minirana područja.

Kabinet ministra