Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima primio je delegaciju UNDP iz New Yorka, koju je predvodio Jakob Simonsen, direktor ureda ove UN agencije za nordijske zemlje.

10.11.2011

„Cilj naše posjete je vidimo kako ured UNDP u BiH može više pomoći u razvoju BiH, te koje bi prioritetne potrebe ove zemlje mogle biti obuhvaćene planom ove UN agencije do 2014. godine“, kazao je Simonsen, koji je posebno interesovanje pokazao za predstojeću regionalnu donatorsku konferenciju za pomoć raseljenim osobama i izbjeglicama.

Donatorska konferencija za rješavanje pitanja raseljeništva u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori bit će održana u Sarajevu u proljeće 2012. godine, dogovoreno je na ove sedmice održanoj ministarskoj konferenciji u Beogradu. Prema najavama, očekuje se da bi donatori mogli osigurati više od 500 miliona eura za rješavanje pitanja raseljeništva, od čega bi BiH pripalo više od 100 miliona eura, koji će omogućiti nastavak implementacije Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

Ministar Halilović je informirao delegaciju UNDP o trenutnim aktivnostima Ministarstva, posebno u oblasti povratka i zaštite prava Roma.

„Prioritet Ministarstva je implementacija Revidirane strategije u svim segmentima, počev od rekonstrukcije povratničkih domova, obnove infrastrukture, harmoniziranja zakona koji reguliraju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, do deminiranja povratničkih lokacija“, kazao je ministar Halilović.

Ministar Halilović je posebno izdvojio nastojanja Ministarstva da u naredne dvije godine riješi pitanje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, te elektrifikaciju povratničkih naselja.

„U završnoj su fazi pregovori sa Evropskom razvojnom bankom o kreditnom zaduženju od oko 50 miliona eura neophodnih za trajno zbrinjavanje oko 2.000 porodica, odnosno oko 7.000 osoba korisnika kolektivnih centara i alternativnog smještaja“, rekao je ministar Halilović.

Kabinet ministra