Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je opštinu Milići, gdje je uručio ključeve za četiri obnovljene stambene jedinice povratnika , za čiju je rekonstrukciju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 100.000 KM iz budžeta za 2010. godinu.

24.11.2011

Ključeve su dobili povratnici Mujo Avdić, Suada Nikolovski, Naza Begović i Ahmo Duraković.

„Od 2008. do 2010. godine Ministarstvo je, ukuljučujući CEB projekat, za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, održivi povratak i elektrifikaciju u opštini Milići uložilo više od 1,3 miliona KM“, kazao je ministar Halilović i dodao da su ovim sredstvima obnovljene 23 povratničke kuće, elektrificirana četiri povratnička naselja, rekonstruirana tri lokalna puta, dva mosta, te obnovljena vodovodna i kanalizaciona mreža u mjestima povratka.

Ministar Halilović je informirao povratnike i čelnike ove opštine o aktivnostima koje provodi Ministarstvo kako bi osiguralo dodatna sredstva za realizaciju Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

Prema riječima ministra Halilovića, u završnoj su fazi pregovori u vezi sa zaključivanjem kreditnih aranžmana vrijednih više od sto miliona KM. Ovim sredstvima bi, u naredne dvije godine, u potpunosti trebalo biti riješeno pitanje korisnika kolektivnih centara i alternativnog smještaja.

Ministarstvo intenzivno radi i na pripremi regionalne Donatorske konferencije za stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba u četiri zemlje regiona, koja će biti održana u aprilu 2012. godine u Sarajevu.

BiH bi na ovoj konferenciji trebala dobiti 101 milion eura za rješavanje stambenog pitanja za ukupno 5.400 porodica iz kolektivnih centara i najranjivijih kategorija raseljenih i izbjeglih osoba.

Kabinet ministra