Saopćenja

3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

2.12.2011

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović upućuje čestitku invalidnim osobamau BiH i apelira na sve institucije da svojim aktivnim djelovanjem doprinesu poboljšanju položaja ovih osoba i njihovu integraciju u sve društvene tokove.

“Radi provođenja aktivnosti koje se odnose na zagovaranje, promociju i poboljšanje primjene UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionog protokola ove Konvencije, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH formirano je Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH, koje kao posebno tijelo, ima stručnu, savjetodavnu, interresornu i koordinirajuću ulogu u promoviranju i unapređenju prava osoba sa invaliditetom u cijeloj BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, u skladu sa svojom nadležnošću, počelo izradu Prvog izvještaja o implementaciji UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom. Rok za Prvi izvještaj BiH o napretku u provođenju Konvencije je 11. april 2012. godine, dvije godine nakon ratifikacije”, kazao je ministar Halilović.

Ministar Halilović je 30. jula 2009. godine u Njujorku potpisao UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Opcioni protokol. Bosna i Hercegovina je ratificirala ovu Konvenciju i Fakultativni protokol 12.marta 2010. Za Bosnu i Hercegovinu Konvencija je stupila na snagu 11. aprila 2010. godine.

“Ova konvencija je važno sredstvo za osobe sa invaliditetom, njihove porodice i društvo koje zahtijeva jednakost za sve i ujedno daje neposrednu izjavu o međunarodnoj zakonskoj odgovornosti o pravima osoba sa invaliditetom, te pojašnjava sadržaj principa ljudskih prava i njihove primjene u kontekstu osoba sa invaliditetom”, kazao je ministar Halilović.

Kabinet ministra