Saopćenja

Potpis ugovora o prijenosu sredstava na realiziranju projekata "Stambenog zbrinjavanja Roma u Bosni i Hercegovini u 2012. godini“

20.12.2012


Ministar za ljudska prava i izbjeglice mr. Damir Ljubić danas je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH potpisao ugovore o prijenosu sredstava i Memorandum o razumijevanju na realiziranju projekata "Stambenog zbrinjavanja Roma u Bosni i Hercegovini u 2012. godini“ sa predstavnicima općina i organizacija koje će biti implementatori projekta .

Ugovori i memorandumi u ukupnoj vrijednosti od 2.150.000,00 KM su potpisani sa 18 implementatora projekata i oni će se realizirati u 23 općine u BiH tokom 2013. godine.

Prije same ceremonije potpisa ministar se obratio prisutnima i upoznao ih sa dosadašnjim rezultatima projekata koji se direktno odnose na zbrinjavanje Roma kao ugrožene populacije.

Za tri godine implementacije Akcijskog plana o stambenom zbrinjavanju Roma, uloženo je oko 10 miliona KM, uključujući budžetska sredstva i udružena sredstva implementatora projekata.
Sredstva se redovno planiraju na godišnjem nivou (nije ih bilo u 2011.zbog odluke o privremenom financiranju) .

Projekti su do sada realizirani u 30 općina,ukupno je izgrađeno 146 novih stambenih jedinica,rekonstruirana je ili sanirana 191 stambena jedinica,a 210 romskih porodica su bili korisnici projekata infrastrukture.

Ministar je zahvalio dosadašnjim partnerima i implementatorima na dobroj suradnji,te je izrazio želju da se ona nastavi i u budućnosti sa još boljim rezultatima. Od lokalnog nivoa vlasti se očekuje da se dodijeljena sredstva na što bolji način implementiraju i poboljšaju životne standardne ove ranjive populacije. Također je upoznao prisutne da je u budžetu za 2013. godinu planirano izdvajanje malo manje od 3 miliona KM za stambeno zbrinjavanje Roma.