Saopćenja

15.siječanj / januar – Svjetski dan vjerskih sloboda

15.1.2013

Povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda, ministar za ljudska prava i izbjeglice mr. sc. Damir Ljubić, upućuje čestitke poglavarima vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini i svim vjerskim službenicima u Bosni i Hercegovini.

U Općoj deklaracije o ljudskim pravima navodi se da „Svako ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere, to pravo uključuje  slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugim, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem bogoslužjem i obredima“.

Svjetski dan vjerskih sloboda obilježava se 15.siječnja i prilika je da se podsjeti na milijune ljudi koji su u povijesti stradali zbog svojih vjerskih uvjerenja, ali  i onih koji su stradali jer nisu imali vjerska uvjerenja.

U Bosni i Hercegovini koja je po svojoj strukuturi stanovništva multietična promoviranje tolerancije, kao snažnog uporišta prevladavanja nacionalne, vjerske i svih drugih vidova netrpeljivosti u društvu imperativ je aktuelnog političkog trenutka.

Ministarstvo za ljudska prava i zbjeglice Bosne i Hercegovine, sa svoje strane ulaže sve moguće napore i resurse da inzistirajući na provedbama ideja slobode savjesti i vjeroispovijesti kao moralne vrijednosti našoj državi vrati ugled i mjesto koje joj pripada u međunarodnim razmjerima.

Bosna i Hercegovina je osigurala kontinuitet pravnog lica Katoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici u BiH,  Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Jevrejskoj zajednici BiH, kao i ostalim crkvama i vjerskim zajednicama kojima je priznato svojstvo pravnog lica, i garantovalo im pravo da slobodno uređuju vlastitu organizaciju uz puno poštovanje prava na slobodu savjesti i vjere. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine aktivno je uključeno u realiziranje posebnih ugovora sa vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, koji dodatno garantiraju pune vjerske slobode katoličkim, pravoslavnim i islamskim vjernicima.

Na kraju povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice upućuje apel na dosljedno poštovanje vjerskih prava i sloboda i promoviranje vrijednosti tolerancije u izgradnji demokratskog društva u Bosni i Hercegovini.