Saopćenja

Sastanak kod podpredsjednika Vlade RH Branka Grčića

21.1.2013





Zagreb, 17.01.2013. godine

Damir Ljubić ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH održao je u Zagrebu sastanak sa podpredsjednikom vlade RH i ministrom za regionalni razvoj i EU fondove Brankom Grčićem.
Ministri su razgovarali o pripremama za sprovedbu Regionalnog stambenog programa. Dobar dio pripremnih radnji je obavljen i u BiH je već objavljen javni poziv za prijavu za dodijelu sredstava.
Glavna tema sastanka je bio program pomoći Vlade RH za pomoć pri rekonstrukciji domova Hrvatima u BiH.  Program pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak  izbjeglih Hrvata u Bosnu i Hercegovinu po svojoj vrijednosti od preko 250 milijuna kuna stavlja Republiku Hrvatsku na čelo pojedinačnih država donatora u BiH.
U desetak godina implementacije ovim Programom je kroz dodjelu građevinskog materijala  za kuće obuhvaćeno 3780  obitelji povratnika. Sve ovo govori o izuzetnom značaju ovog Programa za Bosnu i Hercegovinu, naročito sa aspekta provedbe AneksaVII Daytoskog mirovnog sporazuma. Međutim, ovaj Program je u zastoju već dvije godine zbog određenih poteškoća administrativne prirode koji su se pojavljuju prilikom uvoza doniranog građevinskog materijala.u BiH i postupka oslobađanja implementatora od uvoznih pristojbi.,nakon uvođenja PDV-a u BiH.
Odmah po preuzimanju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, ministar Ljubić je pokrenuo aktivnosti na otklanjanju ovih poteškoća koje su uključivale niz sastanaka predstavnika partnerskih ministarstava BiH i RH, Veleposlanstva RH i predstavnika UINO BiH (Uprava za neizravno oporezivanje BiH) .
Dogovoren je protokol o nastavku programa i način na koji će se program od sada provoditi kako bi se izbjegle poteškoće.
Ministar Grčić je informirao ministra da će njegovo ministarstvo obaviti svojevrsnu reviziju donešenih riješenja o dodijeli građevinskog materijala kako bi se utvrdilo trenutno stanje na terenu.Nakon revizije,očekuje se nastavak sprovedbe programa već u ožujku ove godine.
Za 2013. godinu Vlada RH je izdvojila 10 miliona HRK za ovaj program, od čega će se 7 miliona HRK usmjeriti na rekonstrukciju domova,a ostatak na druga kapitalna ulaganja.
Ministar Ljubić se zahvalio na ostvarenom napretku i još jednom naglasio važnost programa Vlade RH za Hrvate u BiH.