Saopćenja

RAZGOVOR BISKUPA KOMARICE I MINISTRA LJUBIĆA O POVRATKU PROGNANIH I IZBJEGLIH

20.3.2013


Prije početka redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, 19. ožujka 2013. susreli su se biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH g. Damir Ljubić. Uz biskupa Komaricu u razgovoru je sudjelovao i mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH.

Tema razgovora bila je: aktualni javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izbjeglicama i prognanicima da se prijave za obnovu njihovih porušenih domova. Ministar Ljubić je biskupa Komaricu upoznao da je do sada zaprimljeno oko 3.400 prijava većinom prognanih i izbjeglih Hrvata koji se žele vratiti u svoj rodni kraj. Nadodao je da rok za privaljivanje važi do 07. svibnja 2013.

Također je upoznao biskupa Komaricu da Ministarstvo kani s izgradnjom započeti u lipnju i srpnju ove godine kada Europska razvojna banka, kako je obećala, stavi na raspolaganje novac za prvi val obnove domova.Ministar je biskupa Komaricu informirao da je i Vlada Republike Hrvatske obećala već početkom travnja započeti sa zakašnjelom isporukom sredstava za oko 170 domova u RS za koja su već donesena rješenja te uklonjene sve carinske i druge barijere. Dodao je da Ministarstvo za izbjeglica i raseljena lica RS predviđa obnovu oko 300 domova. Napomenuo je da, također, postoje još dva fonda za obnovu – Saudijski i OPEC od kojih će se moći očekivati značajnija sredstva za obnovu nekoliko stotina kuća.

Ministar Ljubić je upozorio da se Minstarstvu za za ljudska prava i izbjeglice BiH mogu prijaviti svi koji se žele vratiti s tim da će tu dobiti sve potrebne informacije. Ponovio je DA će prioritet imati oni kojima je pomoć najpotrebnija. Prihvatio je prijedlog biskupa Komaricae da se u Banjoj Luci 11. travnja 2013,. organizira radni sastanak između službenih predstavnika nadležnih ministarstava i predstavnika udruga izbjeglih i prognanih, a predviđeno je i sudjelovanje predstavnika međunaordnih organizacija (UNHCR, OSCE...) i drugih zainteresiranih subjekata o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Biskup Komarica je zahvalio ministru Ljubiću za ponuđene informcije i zamolio ga da se i dalje trudi pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.