Saopćenja

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV RASNE I SVIH OBLIKA DISKRIMINACIJE (21.ožujak/mart)

21.3.2013

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 21. ožujka/marta, međunarodnog dana borbe protiv rasne i svih oblika diskriminacije, podsjeća da je rasna diskriminacija, kao i drugi oblici diskriminacije, direktno zabranjena Ustavom BiH (i ustavima entiteta) i inkrimirana je kroz nekoliko obilježja krivičnih djela u okviru krivičnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta, što jasno izražava opredijeljenje vlasti u Bosni i Hercegovini za poštivanje ljudskih prava svih građana koji u njoj žive kao i stalno nastanjenih stranaca ili stranaca kojim je odobren privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine uz uvažavanje principa reciprociteta i tolerancije.

Poveljom Ujedinjenih nacija uspostavljen je koncept jednakosti svih ljudskih bića koji je postao temelj duha svih međunarodnih i evropskih instrumenata za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama (iz 1950.god.) je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine i kao takva ima snagu direktne primjene u bosansko-hercegovačkoj jurisdikciji, pa samim tim i čl. 14 Konvencije koji zabranjuje svaki vid diskriminacije direktno je primjenjiv u pravnom sistemu BiH kao i Protokol 12 uz istu koji sadrži odredbu koja uvodi opću zabranu diskriminacije.

Također i drugi međunarodni instrumenti za zaštitu ljudskih prava temelje se na principu zabrane diskriminacije (npr. Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Međunarodni pakt o ekonomskim,socijalnim i kulturnim pravima ,Konvencija o pravima djeteta, Konvencija o zabrani torture, mučenja i drugih nehumanih postupaka ili kazni).

Donošenjem Zakona o zabrani diskriminacije i ratifikacijom međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava, prvenstveno Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (CERD) kao i kontinuiranom saradnjom sa Evropskom komisijom za sprečavanje diskriminacije i netolerancije(ECRI), Bosna i Hercegovina se opredjeljuje za demokratski put evropskih integracionih procesa.

Bosna i Hercegovina zalaže za održavanje multikulturalnog društva kroz jačanje međusobnog dijaloga kao osnovnog sredstva u povezivanju različitosti i razvoju tolerancije u društvu.

S tim u vezi kontinuirano se čine napori da se shodno članovima IV i V Ustava BiH riješi pravo nacionalnih manjina koje Ustav tretira pod nazivom „ostali“, što je Sud u Strazburu presudom u sporu „Sejdić i Finci protiv BiH“ okarakterizirao diskriminacijom, jer favorizira i daje posebne privilegije i prednosti konstitutivnim narodima (Bošnjacima, Srbima i Hrvatima) u odnosu na druge etnične grupe, a njih je u BiH 17, što je utvrđeno Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina koji je usvojen 2003. godine.

Dakle, Bosna i Hercegovina je, kako Ustavom tako i zakonskom regulativom, snažno istakla poštivanje ljudskih prava kao bitnu odrednicu za normalizaciju odnosa u postkonfliktnom bosansko-hercegovačkom društvu vraćajući na taj način povjerenje među građanima i doprinoseći razvoju bh demokracije i ostvarila pozitivan pomak u pogledu sigurnosti povratnika i doprinosu održanja Bosne i Hercegovine kao multinacionalne i multivjerske zajednice kakva je oduvijek i bila.