Saopćenja

Prijem švedske ministrice za europske poslove Birgitte Ohlsson

28.5.2013


Damir Ljubić ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH primio je danas u zgradi Parlamentarne skupštine švedsku ministricu za europske poslove gospođu Birgitta Ohlsson. Tokom sastanka razgovaralo se o više tema koje se najviše odnose na ljudska prava u BiH i njihovo poštivanje, te pitanja nacionalnih manjina i socijalno ugroženih  skupina.

Na samom početku sastanka ministar Ljubić se zahvalio na svemu što je Kraljevina Švedska uradila za bosanskohercegovački narod tijekom ratnog perioda kada je primila više od 70.000 izbjeglica iz naše zemlje. Ministrici je upoznao sa projektima koje ministarstvo zajedno sa Švedskim organizacijama implementira u Bosni i Hercegovini.

Ministar je prezentirao rezultate Agencije za ravnopravnost spolova BiH koja djeluje u sklopu ministarstva a koju financijski podupire švedska agencija za razvoj SIDA,istakao je također jako bitnu suradnju u području zbrinjavanja Roma i projektima socijalne inkluzije koje ministarstvo provodi uz pomoć SIDA-e te ju informirao o stanju ljudskih prava u BiH.

Ministrica ze zahvalila na toplom prijemu te se interesirala o planovima vezanim za pomenute projekte, istakla je veliku povezanost BiH i Švedske te visok stupanj integracije naših državljana koji sada žive u Švedskoj.Švedska će nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu kako bi se reformama i daljnjim napretkom što više približila Europskoj uniji.

Na kraju prijema zvaničnici su dogovorili da će i dalje usko surađivati na projektima koji su od velike važnosti za našu zemlju i BiH društvo.