Saopćenja

Mitrović: Bosna i Hercegovina je privržena ideji i ciljevima UN-a

9.7.2013

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović boravila je u Njujorku gdje je, na poziv predsjednika Generane skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića, juče učestvovala na tematskoj debati „Nejednakost“ održanoj u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović boravila je u Njujorku gdje je, na poziv predsjednika Generane skupštine Ujedinjenih nacija  Vuka Jeremića, juče učestvovala na tematskoj debati „Nejednakost“ održanoj u sjedištu Ujedinjenih nacija.


Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH gospođa Mitrović obratila se u ime Bosne i Hercegovine u uvodnom dijelu debate na visokom nivou. U svom obraćanju osvrnula se na problem nejednakosti i socijalne isključenosti, kao i problem rastućeg siromastva u svijetu koje predstavlja najveći globalni izazov današnjice.


Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini kao postratnom i tranzicijskom društvu, zamjenica ministra Mitrović je naglasila da Bosna i Hercegovina razvija aktivne politike za smanjenje društvene nejednakosti i socijalne isključenosti. Istaknuvši da je Bosna i Hercegovina privržena ideji i ciljevima Ujedinjenih nacija, ona je ukazala na značaj međunarodne pomoći u razvoju i iskorjenjivanju siromaštva u našoj zemlji.


Tematsku debatu o „Nejednakosti“ otvorili su predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić, generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon i generalni sekretar Organizacije američkih drzava Miguel Insulza.