Saopćenja

Sastanak ministra Damira Ljubića sa Anne Richards pomoćnicom državnog tajnika SAD za stanovništvo,izbjeglice i migracije

11.7.2013

Danas je u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine ministar Damir Ljubić primio pomoćnicu državnog tajnika SAD-a za stanovništvo,izbjeglice i migracije Anne Richards.

Tijekom sastanka razgovaralo se o nekoliko tema a ponajviše o Regionalnom stambenom programu u kojem BiH učestvuje,a vlada SAD-a je jedan od nositelja i inicijatora samoga programa te najveći pojedinačni donator.

Ministar Ljubić je istakao da je sama posjeta gospođe Richards još jedan znak da je vlada SAD-a i dalje spremna pomagati Bosni i Hercegovini po pitanju riješavanja statusa izbjeglica i raseljenih osoba,te izrazio zahvalnost na podršci koju vlada SAD-a i Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu pružaju u sprovedbi različitih projekata i programa od završetka rata.

Ministar je gospođu Richards izvjestio o trenutnom statusu provedbe Regionalnog stambenog programa i daljnjim planovima vezano za ovaj projekt. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je pripremilo i sprovelo potrebne procedure za implementaciju programa radi čega je dobilo i pohvalu od CEB-a  odnosno Razvojne banke Vijeća Europe koja je nositelj aktivnosti sprovedbe programa. Suakladno planiranim aktivnostima očekuje se početak implementacije programa tijekom rujna ove godine.

Gospođa Anne Richards se zahvalila ministru na prijemu te posebno istakla činjenicu da imaju isto razmišljanje po pitanjima koja su se danas raspravljala te je ponudila svoju pomoć i potporu u svim budućim poteškoćama koje bi se mogle pojaviti pri realizaciji programa.

Naglasila je da Ministarstvo i Vlada SAD-a imaju isti zajednički cilj vezano za Regionalni stambeni program te da će oni i dalje kontinuirano pratiti sprovedbu programa na terenu.

Tokom sastanka još se raspravljalo o sprovedbi Aneksa VII Dajtonskog mirovnog sporazuma i  o planovima vezano za zatvaranje kolektivnih centara u BiH.

Na kraju sastanka ministar Ljubić se još jednom zahvalio na posjeti i iskazanoj podršci.