Saopćenja

9. Studeni/Novembar - Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

8.11.2013

Na današni dan se obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. Studenog/novembra 1938. godine označilo je početaka državnog organiziranog, progona Židova, koji je završen ubistvom velikog broja nedužnih muškaraca, žene i djece.

Taj događaj – poznat kao Kristalna noć – smatra se simboličnim početkom Holokausta i obelježava sa kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Na prostoru pod kontrolom tadašnjeg nacističkog Njemačkog režima i brojnih marionetskih vlada na najbrutalniji nacin sistematski je ubijeno na milione ljudi. U toj civilizacijskoj tragediji posebno mjesto pripada stradanju Židovskog naroda.

Nažalost, zločini iz tog mračnog razdoblja u povjesti čovječanstva nisu bili dovoljna opomena ostatku čovječanstvu da smogne snage i spriječi ponavljanje takvih događaja u budućnosti.

Generalna skupština UN-a, na zasjedanju od 01.11.2005 god. je donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koja apelira na sve članice UN-a da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o povijesti Holokausta, kako bi se iskazala odlučnost u borbi protiv sprječavanja genocida i svih oblika anti-semitizma, rasizma i ksenofobije u budućnosti.

Obilježavanjem 9.studenog/ novembra, države, institucije, civilno društvo i građani imaju mogućnost da se podsjete o činjenicama ideje fašizma, o Holokaustu, razmišljaju o njima te poduzmu aktivnosti i akcije koje su usmjerene na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netrpeljivost, nasilje i strah.

Zbog toga je važno naglasiti da su vlasti BiH kroz Ustav BiH, ustave entiteta i druga zakonska rješenja jasno opredjeljena za toleranciju i poštivanje osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda jer se spomenutim dokumentima rasni i drugi oblik diskriminacije direktno zabranjuje i inkriminirani su i kroz nekoliko definicija krivičnih djela u okviru Krivičnog i drugih zakona u Bosni i Hercegovini.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, još jednom iskazuje punu podršku borbi protiv fašizma i antisemitizma te svakog drugog oblika diskriminacije i narušavanja ljudskih prava.