Saopćenja

Prezentacija projekta : Migracije i razvoj – Uvrštavanje koncepta migracije i razvoja u relevantne politike,planove i aktivnosti u BiH

12.11.2013


Vrijednost projekta : 975.586 US$ - financirano od strane švicarske vlade putem Švicarskog ureda za saradnju (SDC)

Partneri : Ambasada Švicarske u BiH , Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, UNDP

Partnerske jedinice lokalne samouprave : Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje,Posušje , Prijedor , Sanski Most i Velika Kladuša .

Danas je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu održana prezentacija projekta Migracije i razvoj – Uvrštavanje koncepta migracije i razvoja u relevantne politike,planove i aktivnosti u BiH . Projekt su najavili ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, rezidentni koordinator UNDP-a za BiH Yuri Afanasiev i gospodin Joseph Guntern direktor švicarske agencije za razvoj i suradnju SDC.

Opći cilj projekta je doprinjeti uspostavljanju povoljnog okruženja za migrante koji su spremni da promoviraju i proaktivno podržavaju razvoj zemlje u relevantnim oblastima tranzicije i socio-ekonomskog napretka na svim institucionalnim i društvenim razinama.

Kao rezultat ovoga projekta do sredine 2015. godine, okviri za lokalno strateško planiranje u deset općina će po prvi put uključivati prioritete koji se odnose na migracije i razvoj, biti će osnaženi kapaciteti uključenih aktera te će se identificirati najvažniji elementi za definiranje i validiranje koncepta integriranja migracija i razvoja u komplementarne akcijske planove na svim nivoima vlasti u BiH.

Sarajevo; 12.11.2013. godine