Saopćenja

20. studeni/novembar – Univerzalni dan prava djeteta (Međunarodni dan prava djeteta)

20.11.2013

Kao Univerzalni dan prava djeteta obilježava se današnji dan jer je Generalna skupština UN-a 20. studenog/novembra 1959. godine usvojila Međunarodnu deklaraciju o pravima djeteta, a istog dana 1989. godine usvojena je UN Konvencija o pravima djeteta.

Ministarstvo za ljudska prava, kao nadležno državno ministarstvo, u svojim redovnim aktivnostima, kao i u posebnim projektima, kontinuirano radi na promoviranju prava djece u Bosni i Hercegovini i iniciranju aktivnosti na primjeni Akcijskog plana za djecu BiH (2011 – 2014), da bi se stvorili što povoljniji uvjeti za život djece i obitelji, njihovo zdravo psiho-fizičko odrastanje i uključivanje u društvo i participaciju u odlučivanju, a u najboljem interesu djece.

U povodu dječije nedjelje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je 3. listopada/oktobra 2013. godine organiziralo Konferenciju „Zajedno za djecu BiH“.

Cilj  konferencije je bio prezentiranje aktivnosti ovog ministarstva u 2013. godini, usmjerenih na primjenu UN Konvencije o pravima djeteta.

Aktivnosti Ministarstva za ljudska prava u 2013. godini bile su intenzivne i kontinuirane sa akcentom na prepoznavanje socijalnih rizika koji se odnose na visok nivo dječijeg siromaštva te posljedično i isključenosti djece i njihovih obitelji iz mnogih oblasti socijalnog života.

Orjentacija Bosne i Hercegovine je pridruživanje EU i bilo je potrebno u skladu sa Europskim tendencijama raditi na metodologijama koje će osigurati usporedivost osnovnih pokazatelja stanja socijalne isključenosti u državi sa stanjem u zemljama članicama EU i zemljama koje su u procesu pristupanja.

U tom kontekstu su početkom 2013. godine prezentirani rezultata istraživanja višestrukih pokazatelja (MICS 4) , koji će obezbijediti pokazatelje potrebne za monitoring i izvještavanje o strategijama i akcijskim planovima na razini Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, praćenje napretka u okviru Milenijumskih razvojnih ciljeva, te pokazatelje za praćenje ciljeva postavljenih u okviru „Svijeta po mjeri djeteta“.

Također, istovremeno je obavljena i prezentacija istraživanja za romsku populaciju koje je provelo Ministarstvo za ljudska prava, a ovakvo  istraživanje je prvi put provedeno u BiH i ono predstavlja dragocjene, sveobuhvatne pokazatelje o stanju romske djece, žena i muškaraca u Bosni i Hercegovini.

U završnoj su fazi aktivnosti na pripremi Prvog  izvješča o socijalno isključenim kategorijama djece u BiH baziranog na Smjernicama za prepoznavanje socijalno isključenih kategorija djece u Bosni i Hercegovini i Izvješća o provedbi Revidiranog akcijskog plana BiH o obrazovnim potrebama Roma za školsku 2012/2013. godinu.

U 2013. godini, aktivnosti su bile usmjerene na pripremu Izvješća o provođenju Akcijskog plana za djecu BiH za period od srpnja/jula 2011. godine do svibnja/maja 2013. godine, i pripremi Etičkog kodeksa istraživanja o djeci i sa djecom u BiH koji  su   usvojeni na Vijeću ministara BiH.

Ministar za ljudska prava je u tekućoj godini donio dva važna dokumenta koja su pripremljena u okviru ministarstva: Smjernice za poboljšanje položaja romske djece u BiH i Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH

Ministarstvo  je u 2013. godini poseban akcenat stavilo na formiraje Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine, kao stručnog, interresornog, savjetodavnog i koordinirajućeg tijela Vijeća ministara, koje djeluje pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u cilju izvršenja obveza koje ima Bosna i Hercegovina u vezi  Konvencije UN o pravima djeteta i njena dva fakultativna protokola.

Nakon donošenja Odluke o formiranju Vijeća za djecu BiH, Vijeće ministara je 6. studenog/novembra 2013. godine donijelo  i Odluku o imenovanju članova ovog tijela i tim je omogućena, nakon 2007. godine, njegova ponovna uspostava.

Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine svoje aktivnosti treba da usmjeri na unaprjeđenju povezanosti i suradnje pojedinih sustava, ustanova i organizacija koje imaju svoju ulogu ali i odgovornost u promoviranju i realiziranju društvene brige o djeci u BiH.

Unaprjeđenje međusektorske suradnje za dobrobit djece i obitelji u Bosni i Hercegovini predstavlja ključnu aktivnost koju su obvezne osigurati sve zemlje članice u skladu sa europskim dokumentom “Europa po mjeri djeteta”, a posebno Konvencijom o pravima djeteta, ali i sa drugim međunarodnim izvorima.