Saopćenja

Sastanak ministra Ljubića sa Vincentom Cochtelom direktorom UNCHR-a za Europu

25.2.2014

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u svom uredu direktora UNHCR-a za Europu Vincenta Cochtela. Na današnjem sastanku razgovaralo se o više tema : o planovima djelovanja UNHCR-a u BiH , o prestanku izbjegličkog statusa državljana BiH te o implementaciji Regionalnog stambenog programa.

Direktor Cochtel izvjestio je ministra da će njihov ured u Sarajevu dobiti status regionalnog ured te će biti dodatno ojačan. Na taj način će se moći pronositi dobre prakse zemljama u regiji.

Što se tiče prestanka izbjegličkog statusa to je proces koji će trajati nekoliko godina i mora se iskoristiti kao jedan tranzicijski period u kojem će se riješiti postojeći izbjeglički status građana. Ovo se namjerava ostvariti kroz implementaciju više projekata: Regionalni stambeni program, CEB 2 projekt za zatvaranje kolektivnih centara te IPA projekti koji se odnose na ovu problematiku.

Ministar je suglasan sa stavom UNHCR-a i slaže se s ocjenom da se taj proces mora započeti, budući da se sukladno međunarodnim konvencijama taj status mora ukinuti. Sam proces se ne smije izpolitizirati i odugovlačiti što bi dovelo do stvaranja dodatnih problema za građane koji imaju izbjeglički status.

Direktor Cochtel je ministra obavijestio da su obavili konzultacije sa najvećim donatorima u BiH koji su potvrdili da prestanak izbjegličkog statusa ne znači nužno njihovo povlačenje u financiranju projekata u BiH, štoviše oni su i dalje spremni da nastave pomagati BiH.     

Na kraju sastanka dužnosnici su se osvrnuli na proces implementacije Regionalnog stambenog programa, direktor Cochtel je pohvalio angažman ministarstva i sve što je do sada poduzeto. Ministar je suglasan da je dosadašnji proces uspješan , međutim izrazio je zabrinutost jer je  proces pripreme implementacije od Donatorske konvencije do danas predug ponajviše zbog različitih procedura koje je uspostavila banka Vijeća Europe koja je financijski implementator projekta.Te procedure nažalost uzimaju previše vremena koje bi se moralo iskoristiti na implementaciju programa na terenu gdje je to najbitnije – naglasio je ministar. Na sastanku je bio prisutan i predstavnik UNHCR-a za Bosnu i Hercegovinu Andrew Mayne te pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Mario Nenadić (kraj)

Sarajevo 25.02.2014.