Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas veleposlanika Kuvajta u BiH Nassera Ridena Thamera Almotairija

20.5.2014

Sarajevo 20.05.2014. godine

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas veleposlanika Kuvajta u BiH Nassera Ridena Thamera Almotairija sa kojim je pričao o vanrednoj situaciji u BiH i načinima na koje se može pomoći našoj zemlji.

Veleposlanik je informirao ministra da su humanitarne organizacije iz Kuvajta – Kuvajtski komitet odobrili pomoć u vrijednosti od 150.000 KM , koja će uskoro stići i biti će distribuirana na najugroženija područja.

Ministar se zahvalio na kontinuiranoj pomoći koju Kuvajt pruža Bosni i Hercegovini te svemu što čine i što su do sada učinili. Uskoro će se pripremiti liste sa najpotrebnijim namirnicama,alatima i opremi koje su potrebne u ugroženim područjima. Navedena lista će biti objavljena i dostavljena svima organizacijama koje sudjeluju u prikupljanju pomoći kako bi se dobrom koordinacijom moglo efikasno djelovati na terenu.

Ministar je rekao da su prema posljednjim informacijama sa terena štete ogromne, te da će trebati međunarodna pomoć kako bi se one sanirale te kako bi se ljudima pružio krov nad glavom.

Kada se prikupe sve relevantne informacije dogovoriti će se ostali vidovi pomoći koje vlada Kuvajta može pružiti BiH. (kraj)