Saopćenja

Borovac - Afanasiev: Uspješna saradnja

30.4.2015



Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH i rezidentni koordinator UN-a u BiH Yuri Afanasiev razgovarali su danas o zajedničkim projektima i aktivnostima koje su u toku, te o status njihove realizacije.

Kako je rekao predstavnik UNDP-a i UN-a Afanasiev, njegov tim ima odličnu saradnju sa Ministarstvom za ljudska prva i izbjeglice bilo da je riječ o projektima vezanim za romsku populaciju, zaštitu ljudskih prava, a posebnu podršku UNDP zajedno sa UNHCR-om pružaju za interno raseljene osobe.

“Jedino pitanje za koje smo zabrinuti jeste Regionalni stambeni program (RSP). Ne mislim da se Ministarstvo može kriviti za kašnjenja, jer se radi o institucionalnim problemima. S obzirom da je nakon posljednjih velikih poplava za godinu dana izgrađeno 5.000 kuća, isti model bismo željeli predložiti za RSP. U pitanju su montažne kuće, koje se rade po Evropskim standardima, a proizvod su domaćih firmi. Montaža traje puno kraće nego gradnja tradicionalne kuće, a rade se po principu “ključ u ruke”, objasnio je Afanasiev.

Ministrica Borovac zahvalila se na posjeti te na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, te izrazila zadovoljstvo što će ta saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

“Pomoćnici su me izvijestili o aktivnostima koje ste pomenuli, a vode se sa UNDP-om. Posebno me raduje vaša ideja oko montažnih kuća i ako to bude zvanično opredjeljenje korisnika, ja ću to podržati. Bilo bi dobro da predstavnici lica koja kroz RSP čekaju na izgradnju svojih stambenih jedinica obiđu već urađene montažne kuće, da im se predoče modeli na licu mjesta, pa da se onda donese konačna odluka. To bi svakako bilo dobro jer bi sama gradnja koštala manje, a ostatak novca bi se mogao iskoristiti za još kvalitetniju izgradnju kompletne infrastrukture”, rekla je Borovac.

Ministrica Borovac rezidentnom predstavniku Afanasievu je rekla da bi bilo dobro da UNDP pomogne i kod same implementacije ovog projekta.

Također, iz oblasti ljudskih prava, otvoreno je pitanje edukacije bosanskohercegovačkih kadrova van naše zemlje, kako bi se što kvalitetnije osposobili za rad sa osobama sa poteškoćama u razvoju.