Saopćenja

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u okviru svoje prve službene posjete Mostaru, obišla je danas Izbjegličko-prihvatni, te Readmisioni centar koji su smješteni u Salakovcu

19.5.2015


Tom prilikom ministrica Borovac je razgovarala sa porodicama kojima je Izbjegličko-prihvatni centar pružio utočište. U pitanju je osam porodica sa ukupno 43 člana koji većinom potiču iz Srbije, s Kosova, te iz Moldavije. 

U razgovoru sa ministricom Borovac, pohvalili su angažman Ministarstva o njihovom zbrinjavanju, pomoći pri uključivanju djece u obrazovne ustanove, osiguranje zdravstvene zaštite, ali su iznijeli i probleme vezane za nedostatak zaposlenja, kao i nedovoljne količine hrane s obzirom na veliku brojnost pojedinih porodica. Predstavnik izbjeglica koje žive u Centru kazao je da bi bilo veoma dobro da se visina mjesečne naknade za nabavku svježe hrane poveća sa 20, na 30 KM. S tim u vezi, dogovoreno je da će Ministarstvo sa UNHCR-om, koje pomaže rad oba centra, otvoriti pitanje povećanja te naknade.



“Obradovana sam činjenicom da je u ovom Centru 27 školske djece i svi redovno pohađaju nastavu. Među njima je i djevojka Melisa Tahirović koja je proglašena učenicom generacije Srednje medicinke škole”, rekla je Borovac te je Melisi uručila prigodnu nagradu kao podstrek za njen dalji rad i trud, a svim porodicama podijelila je pakete sa prehrambeno-higijenskim artiklima.

U Readmisionom centru, u kojem borave državljani BiH koji se iz različitih razloga vraćaju u svoju zemlju iz stranih zemalja po Sporazum o readmisiji, ministrica Borovac je zatekla sestre iz Prijedora koje su došle iz Španije.

U toku svoje posjete, ministrica Borovac posjetila je i romsko naselje na Bišća polju gdje su sredstvima Ministarstva i UNHCR-a izgrađene 24 stambene jedinice za 24 porodice koje broje 103 člana. U narednom period, bit će izgrađeno još šest stambenih jedinica. I ovom prilikom, ministrica Borovac je svim porodicama uručila pakete sa hranom i higijenskim artiklima.

Nakon toga, ministrica se sastala s predstavnicima udruženja povratnika u Mostar i mostarsku regiju, a koja su okupljena oko Unije za održivi povratak I integracije u BiH. Tom prilikom, ministrica je dobila informacije vezane za problem oko ostvarivanja prava na obnovu kuća i stanova za povratničku populaciju. Na sastanku je bila prisutna i Amra Kazić, ombudsmen za ljudska prava za područje Mostara, koja se zahvalila ministrici na dolazak u Mostar.

“Ovaj današnji susret nam je veliko ohrabrenje da Mostar nije zaboravljen. Ovdje se problem gomilaju godinama, ne možemo reći da ništa nije urađeno, ali posla zaista ima puno I puno je različitih problema. Za jedan dan se ne može o svemu ni govoriti niti se sve može riješiti, ali mi je drago da se otvara pitanje rješavanja problema povratnika u Mostar”, rekla je Kazić.