Saopćenja

Predstavnici Ministarstva na konferenciji u Luksemburgu

14.10.2015


Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović i pomoćnik ministrice Mario Nenadić, učestvovali su na Konferenciji na visokom nivou o istočnomediteranskoj i zapadnobalkanskoj ruti koja je održana u Luksemburgu.

Osnovni cilj Konferencije bio je jačanje saradnje između svih država pogođenih migrantskom i izbjegličkom krizom i utvrđivanje smjernica djelovanja po tom pitanju. Fokus konferencije bio je usmjeren na diskusiju o povećanom broju migranata koji dolaze pretežno iz država Bliskog Istoka, kroz Zapadni Balkan, ka EU.

U raspravi je ocijenjeno da su solidarnost, kvalitetno upravljanje i zajedničko djelovanje ključni pravci daljeg razvoja sistema upravljanja migracijama i izbjegličkom krizom na nivou EU, država Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana.

Konferencija je rezultirala usvajanjem Deklaracije, kojom je iskazano opredjeljenje EU i njenih članica da državama iz regiona Zapadnog Balkana, koje su pogođene izbjegličkom krizom, bude pružena osnovna humanitarna pomoć i pomoć u izgradnji prijemnih i smeštajnih kapaciteta.

Deklaracijom je utvrđeno da će jedan dio aktivnosti biti usmjeren i na bolje upravljanje i kontrolu granica, kako bi se omogućila efikasna registracija izbjeglica i migranata, obrada zahtjeva za azil i vraćanje onih koji nemaju pravo na zaštitu.