Saopćenja

Ministrica Borovac otvorila Konferenciju "Prava nacionalnih manjina u podijeljenim društvima"

15.10.2015

Savjetodavni komitet za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope danas je u Sarajevu organizirao regionalnu konferenciju "Prava nacionalnih manjina u podijeljenim društvima", na kojoj će domaći i strani stručnjaci usvojiti ideje za rješavanje pitanja nacionalnih manjina u zemljama   regiona. 

- Jedan od načina da to uradimo jeste da više sagledavamo društvo u cjelini, a ne samo nacionalne manjine, jer su sva društva manje ili više raznolika. Bitno je da zemlje priznaju bogatstvo koje ta raznolikost donosi i takav stav ugrade u svoje politike prema manjinama - izjavio je predsjednik Savjetodavnog komiteta Francesco Palermo. 

Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope je jedini međunarodni sporazum za rješavanje pitanja nacionalnih manjina. 

- U okviru toga, BiH će donijeti stratešku platformu, koja je već urađena. To je dokument na koji smo se obavezali, a treba pomoći da na sveobuhvatan način analiziramo i aktiviramo pitanja iz ove oblasti - kazala je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac. 

Dodala je da prema Romima, kao najbrojnijoj nacionalnoj manjini, Ministarstvo vodi posebno računa u pogledu stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite, a pred BiH i dalje ostaje obaveza realizacije presude "Sejdić-Finci". 

- To pokazuje kakav je odnos prema svima onima koji nisu pripadnici triju konstitutivnih naroda. Na općinskim izborima naredne godine morali bi pripadnici manjina da dobiju svoja mjesta u parlamentima i skupštinama - kazao je Jakob Finci predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.  

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey ukazala je na važnost poštivanja prava nacionalnih manjina u regionu, a posebno u BiH, kao načinu izgradnje inkluzivnih društava,  te da treba utvrditi na koji način priznati prava manjina s aspekta pojedinačnih prava da ne bi dolazilo do podjela. 

Savjetodavni komitet za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope izdaje preporuke određenoj zemlji o tome kako treba promovirati pristup pravima pripadnika nacionalnih manjina. 

- Formalnopravno BiH ima 17 manjina, koje su zaštićene, ali imamo dodatne slučajeve, a to je pojavljivanje diktature većine, te i konstitutivni narodi na teritorijama gdje ne predstavljaju većinu doživljavaju diskriminaciju, baš kao i manjine - rekao je član Komiteta Neven Anđelić. 

Nacionalne manjine u zemljama zapadnog Balkana i dalje se suočavaju s ozbiljnim preprekama u ostvarivanju njihovih prava, s obzirom na to da podjele u svakodnevnom životu i dalje postoje.