Saopćenja

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18.10.

16.10.2015

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je već duži niz godina posvećeno borbi protiv trgovine ljudima i u okviru svog budžeta osigurava sredstva nevladinim organizacijama koje pružaju direktnu podršku žrtvama trgovine ljudima državljanima Bosne i Hercegovine. U 2015. godini ministarstvo je raspisalo javni poziv i dodijelilo sredstva u iznosu od 60.000 KM slijedećim nevladinim organizacijama: „Medica“, „Žene sa Une“, „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS“, „Fondacija lokalne demokratije“ i „Budućnost“. Sa navedenim organizacijama potpisani su Sporazumi o saradnji.  

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u skladu sa Strategijom suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini za period 2013. - 2015. godina i Programom obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini ove godine obilježava 18. oktobra, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima  uz podršku i u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, Fondacijom “Lara” Bjeljina, Mrežom  nevladinih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima “Ring” i Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. 

U okviru obilježavanja 18. oktobra, Fondacija „Lara“ je, provela kampanju „Pet do 12, Vrijeme je, Zaštitimo djecu koja prose“ usmjerenu na podizanje javne svijesti i mobilizaciju građana i predstavnika institucija. Radni sastanci sa predstavnicima institucija i ulične akcije organizovani su od 12. do 16. oktobra u 12 gradova BiH: Bijeljini, Tuzli, Brčko distriktu, Modriči, Derventi, Banjaluci, Zenici, Kaknju, Bratuncu, Višegradu, Goraždu i Mostaru. Na ovaj način kampanja je animirala  više od 200 aktivista i aktivistkinja iz organizacija civilnog društva i službenika i službenica policije, centara za socijalni rad, tužilaštava, škola,  lokalnih uprava i drugih aktera u slanju zajedničke poruke da ljudi nemaju cijenu i da je zloupotreba djece u prosjačenju opasan kriminal i kršenje ljudskih prava djece. 

U okviru podizanja svijesti javnosti o problemu trgovanja ljudima Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u period od 08. septembra do 18. oktobra provodi medijsku kampanju, a njihov cilj je da kroz kampanju informišu širu javnost o problemu prosjačenja. Pored osnovnog informisanja javnosti nastoje se angažovati učenici srednjih i osnovnih škola da sudjeluju u takmičenju u kojem će imati zadatak da daju svoj osvrt na problem prosjačenja te da predlože svoja rješenja problema. 

Kampanja se završava 19. oktobra u Sarajevu kada će u Katoličkom školskom centru "Sv. Josip" sa početkom u 11,00 časova biti organizovana izložba  pristiglih radova i javno proglašenje najboljih radova koji će biti i nagrađeni. Pored navedenog planirana je i zajednička pres konferencija na kojoj će učestvovati zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država, ravnatelj Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te predstavnice mreže nevladinih organizacija Ring.

Nakon konferencije za medije prikazat će se „Talking to the trees“ te održati kratka diskusija s autorom filma Guidom Freddijem.