Saopćenja

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH na posljednoj je sjednici usvojilo Informaciju o novčanim pošiljkama bosanskohercegovačkog iseljeništva.

21.2.2009

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH na posljednoj je sjednici usvojilo Informaciju o novčanim pošiljkama bosanskohercegovačkog iseljeništva.
 
U Informaciji je navedeno da dosadašnji priliv iseljeničkog novca u BiH ima značajan utjecaj na smanjenje siromaštva i poboljšanje eksternih performansi ekonomije.
 
Prema podacima Centralne banke BiH, bosanskohercegovački rezidenti su u 2003. godini primili 1,97 milijardi KM novčanih pošiljki zaposlenih u inostranstvu, dok je u 2007. godini prema ovom osnovu u BiH pristigla 2,716 milijarda KM.
 
Putem banaka i kompanija za transfer novca u 2007. godini dostavljeno je 1,441 milijarda KM, a neformalnim kanalima i lično je uručeno 1,275 milijarda KM.
 
Ovim doznakama se, osim pomoći stanovništvu BiH u poboljšanju standarda, smanjuje i vanjskotrgovinski deficit zemlje, jer je bh. iseljeništvo novčanim pošiljkama od 2004. do 2007. godine pokrivalo trećinu robnog deficita BiH.
 
Prema podacima Svjetske banke, koji su korišteni u Informaciji, udio novčanih pošiljki bh. iseljeništva u bruto društvenom proizvodu (BDP) u prosjeku iznosi oko 13 posto, što BiH svrstava na drugo mjesto u Evropi i peto u svijetu.
 
U Informaciji je navedeno i da je priliv ovih novčanih pošiljki u posljednjih pet godina za 76 posto veći od neto priliva direktnih stranih investicija.
 
Bosna i Hercegovina ima brojniju dijasporu u odnosu na broj stanovnika i veći priliv novčanih doznaka u odnosu na BDP od svih zemalja u okruženju, a prema procentu visokobrazovanih iseljenika na drugom je mjestu u regiji, odmah iza Hrvatske.
 
Međunarodne institucije sve veću pažnju pridaju iseljeničkim novčanim pošiljkama i njihovoj ulozi u ekonomskom razvoju i smanjenju siromaštva u zemljama porijekla migranata.
 
Svjetska banka, Međunarodna organizacija za migracije i Evropska komisija su na konferenciji 2006. godine ukazale da postoji potreba za istraživanjima o migraciji, posebno iseljeničkim novčanim pošiljkama, te potreba za analizom i evaluacijom uticaja ovih novčanih sredstava na razvoj.
 
Na ovoj konferenciji je zaključeno da, iako su iseljeničke novčane pošiljke privatna sredstva, vlade mogu kreirati odgovarajuće finansijsko okruženje kako bi bili smanjeni troškovi slanja novca, umanjeni rizici za migrante, te ohrabreni dalji transferi i novčane pošiljke usmjerene u proizvodne svrhe.
 
Usvojivši Informaciju o novčanim pošiljkama bosanskohercegovačkog iseljeništva, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da, u saradnji s predstavnicom međunarodnih institucija (UNDP, IOM, WB), preduzme aktivnosti za izradu studije/istraživanja o pitanju iseljeničkih novčanih pošiljki u BiH i predloži mjere njihovog efikasnog korištenja u razvojne svrhe BiH.
 
Kabinet ministra