Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo je Vijeću ministara BiH Osnovu za pristupanje UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom

3.2.2009

Sarajevo, 3. februara 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo je Vijeću ministara BiH Osnovu za pristupanje UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionalnom protokolu, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice dr. Safet Halilović tokom razgovora sa delegacijom Unije paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH jučer poslije podne u Sarajevu.

„Nakon ratifikacije Konvencije i Protokola, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će formirati Vijeće za osobe sa invaliditetom, a BiH će biti obavezna izraditi program provedbe ove konvencije“, kazao je ministar Halilović i dodao kako su ova dva dokumenta povezana sa Evropskom revidiranom socijalnom poveljom, što podrazumijeva podizanje standarda zaštite osoba sa invaliditetom.

„Obaveze BiH, nakon pristupanja Konvenciji i Protokolu, bit će izmjene i dopune zakona koji se odnose na zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, učešće u javnom i kulturnom životu i dostupnost svih javnih usluga i javnog saobraćaja osobama sa invaliditetom“, kazao je ministar Halilović.

Predsjednica Upravnog odbora Unije paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Elvira Bešlija, njena zamjenica Milena Obradović i član Upravnog odbora doc.dr. Mirsad Muftić u ime oko 2.500 članova Unije iskazali su zadovoljstvo i nadu da će BiH uskoro pristupiti UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, te zatražili podršku Ministarstva u aktivnostima koje im predstoje, posebno u učlanjenju u međunarodne asocijacije.

Kabinet ministra