Saopćenja

U okviru posjete Štutgartu, gdje ovog vikenda ucestvuje u radu Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore (GO SSD), ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović susreo se sa predstavnicima grada Štutgarta

21.3.2009

U okviru posjete Štutgartu, gdje ovog vikenda ucestvuje u radu Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore (GO SSD), ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović susreo se sa predstavnicima grada Štutgarta u kojem živi više od 10.000 građana porijeklom iz BiH. U Njemačkoj, inače, živi više od 157.000 građa porijeklom iz BiH.
 
Sa predstavnicima grada Štutgarta ministar Halilović je razgovarao o uslovima za održavanje dopunske nastave za djecu bh. građana i organiziranju sedmice kulture BiH u ovom njemačkom gradu do kraja ove godine.
 
Predstavnici grada Štutgarta zainteresirani su za saradnju sa BiH u oblasti kulture, posebno za bh. film, literaturu, likovnu umjetnost.
 
Razgovarano je i o inoviranju nekim međunarodnih bilateralnih sporazuma između Njemačke i BiH, posebno iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, te visokog obrazovanja.
 
Predstavnici dijaspore regije Baden-Virtenberg, ovog vikenda, osim održavanja sjednice GO SSD, pripremili su bogat kulturno-zabavni program za predstavnike dijaspore iz cijelog svijeta i bh. zvaničnike.
 
Kabinet ministra