Saopćenja

8. april – Svjetski dan Roma

8.4.2009

Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović upućuje čestitku svim Romima u BiH i svijetu.
Bosna i Hercegovina poduzima različite aktivnosti na izgradnji multietničke i demokratske države, uz poštivanje ljudskih prava svih građana i manjina, uključujući i Rome kao najbrojniju i najugroženiju nacionalnu manjinu. 
 
Usvajanjem Strategije BiH za rješavanje problema Roma 2005. godine i Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i ostalih nacionalnih manjina 2004. godine, BiH se opredijelila za unapređenje položaja romske populacije i pomoć njihovom bržem uključivanju u društvo.
 
Vijeće ministara BiH usvojilo je 3. jula 2008. godine Akcioni plan za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, u čiju je izradu bio uključen veliki broj predstavnika Roma i nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija. 
 
Usvajanjem ovih dokumenata, BiH je ispunila uvjet za priključenje Dekadi uključenja Roma 2005-2015. godine i 4. septembra 2008. zvanično potpisala Deklaraciju o priključenju Dekadi.
 
Na ovaj način stvoreni su veoma važni preduvjeti da sve relevantne institucije intenziviraju aktivnosti kako bi unaprijedili i poboljšali uslove života ove manjinske zajednice u BiH, obezbijedili veći procenat zapošljavanja Roma, pružili im bolje uvjete stanovanja i osigurali osnovnu zdravstvenu zaštitu za sve pripadnike Roma.
 
Na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, nadležne vlasti u BiH su planirale sredstva namijenjena rješavanju problema Roma u 2009. godini. Ministarstvo je, putem Vijeća ministara, osiguralo tri miliona KM za implementaciju usvojenih akcionih planova.
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve lokalne vlasti, romske i međunarodne organizacije da zajedno, kao i do sada, rade na ostvarivanju ovih ciljeva.
 
Kabinet ministra