Saopćenja

Potpisani sporazumi: Izgradnja 380 stambenih jedinica u 20. bh. općina

15.2.2016

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan sporazum o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja BiH u vezi s Regionalnim stambenim programom koji će rezultirati rekonstrokcijom i izgradnjom 380 stambenih jedinica u 20 bh. općina.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac naglasila je da današnje potpisivanje sporazuma o saradnji između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica te 20 općina Federacije BiH u kojima će se implementirati drugi potprojekat Državnog projekta stambenog zbrinjavanja od iznimnog je značaja za nastavak cjelokupnog procesa Regionalnog stambenog programa. 

- Ovo je prilika da ukažemo na značaj Regionalnog stambenog programa čija ukupna vrijednost je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Sve to bilo bi neizvodivo bez izuzetne finansijske podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od 460 miliona konvertibilnih maraka, te Sjedinjenih Američkih Država, ali i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope – navela je Borovac. 

Isto tako, kako je dodala, „ želim da istaknem i izuzetnu angažovanost vlasti u Bosni i Hercegovini na realizaciji ovog velikog državnog projekta, jer upravo zahvaljujući tome uspjeli smo uhvatiti korak sa zemljama u regionu koje su prije nekoliko mjeseci bile daleko ispred nas u svim aktivnostima na realizaciji Regionalnog stambenog programa“.

Do sada je BiH podnijela aplikacije za četiri potprojekta ukupne vrijednosti oko 80 miliona KM, a u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica u 70 gradova i općina BiH. Očekuje se da svi objekti budu useljivi do kraja 2017. godine.

Prvi potprojekat, čija realizacija je u toku, osigurat će stambeno zbrinjavanje 170 porodica – 20 ih je dobilo građevinski materijal, a 150 će dobiti nove domove po sistemu “ključ u ruke“. 

U okviru drugog potprojekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja osigurano je 780 stambenih rješenja za povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju u Bosni i Hercegovini, od čega će 380 stambenih jedinica biti izgrađeno u u 20 općina Federacije BiH sa kojima su danas potpisani sporazumi, a to su: Bosansko Grahovo, Bugojno, Busovača, Domaljevac-Šamac, Drvar, Glamoč, Jajce, Kupres, Maglaj, Novi Travnik, Odžak, Orašje, Sanski Most, Travnik, Usora, Vareš, Vitez, Zavidovići, Zenica i Žepče. Uskoro se očekuje i potpisivanje ovakvog sporazuma u općinama u entitetu Republika Srpska za 400 stambenih jedinica. 

Prošlog mjeseca potpisani su sporazumi o saradnji sa općinama i gradovima čija vrijednost premašuje brojku od 30 miliona konvertibilnih maraka i sa kojim će u 19 gradova biti izgrađena 21 zgrada i na taj način osiguran dom za 438 porodica. 
 
Nedavno je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda sa zamjenikom direktora Razvojne Banke Vijeća Evrope Stefanom Selenom potpisao sporazum vrijedan više od 17 miliona KM u okviru četvrtog potprojekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja. 

- Bitno je istaknuti da, pored snažnog integrativnog karaktera, RSP ima pozitivan utjecaj i na razvoj i ekonomiju naše zemlje, gdje me posebno raduje činjenica da su na svim dosadašnjim međunarodnim tenderima posao dobile bosanskohercegovačke firme. Sada je velika odgovornost na predstavnicima općina da na terenu stvore uslove kako bi izgradnja objekata mogla što prije početi, odnosno kako bi krajnji korisnici što prije uselili u svoje domove – zaključila je ministrica Borovac. (Kraj.)