Saopćenja

Inicirana saradnja sa „Merhametom“ u cilju održivog povratka u BiH

26.2.2016

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac danas se u Sarajevu sastala sa predsjednikom i potpredsjednikom Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ Hajrudinom Šahićem i Timurom Numićem.

Numić je tokom razgovora naveo da „Merhamed“ MDD dnevno osigurava gotovo 10.000 obroka kroz svoje javne kuhinje, gdje su korisnici velikim dijelom izbjegle i raseljene osobe u BiH, naglasivši kako je to samo jedan od vidova djelovanja ove organizacije. Šahić je podsjetio da se organiziranost i spremnost ove humanitarne organizacije za pružanje pomoći pokazala i tokom poplava iz 2014. godine kada su uposlenici i volonteri „Merhameta“ bili među prvima u najugroženijim područjima.

- I u fazi obnove i oporavka od poplava „Merhamet“ je odigrao ključnu ulogu – više od 50 posto ukupnih sredstava koja su u tu svrhu prispjela od strane nevladinih organizacija su bila sredstva „Merhameta“ MDD. Između ostalog, izvršili smo potpunu sanaciju svih 123 objekta u Topčić polju, koje je bilo jedno od simbola razornosti majskih poplava – rekao je Šahić.

Razgovarano je o budućim aktivnostima ove humanitarne organizacije te mogućnostima saradnje na planu osiguranja održivog povratka i podizanju standarda povratničke populacije u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Borovac je pozdravila takve inicijative naglašavajući da će sve što vodi ka poboljšanju uslova života povratnika i interno raseljenih osoba, koji danas predstavljaju najugroženiju kategoriju stanovnika u našoj zemlji, imati punu podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.