Saopćenja

Ministrica Borovac na Konferenciji RACVIAC-a: Žene se rame uz rame mogu nositi sa svojim muškim kolegama u svim izazovima današnjice

7.4.2016

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac učestvuje u radu dvodnevne Konferencije na temu “Rodna ravnopravnost i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi”, a koja se održava u Zagrebu u organizaciji Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC).  

U svom uvodnom izlaganju naglasila je značaj UN Rezolucije 1325: Žene, mir sigurnost navodeći kako su posljednjih godina u našoj zemlji pokrenute brojne aktivnosti na planu njene primjene. 

O tome svjedoči i činjenica da je BiH 2010. godine prva u regionu i osma u svijetu usvojila Akcioni plan za provedbu ove UN rezolucije te da su njegovi rezultati itekako vidljivi kroz povećanje interesovanja ali i broja žena u Oružanim snagama BiH, policijskim strukturama te mirovnim misijama… Istovremeno, kako je dodala, uočene su i prepreke i nedostaci u provedbi Rezolucije kao što su: tradicionalno poimanje i stereotipi o učešću žena u sektoru sigurnosti i odbrane, nedovoljna finansijska sredstva za efikasnu provedbu Akcionog plana… 

- Svakako oblast koja zahtjeva pažnju i koja nije dobila adekvatan odgovor države odnosi se na žrtve seksualnog nasilja u ratu, kojih je prema procjeni UN-a na desetine hiljada. Sudovi su procesuirali tek nekoliko desetina slučajeva i veoma je niska stopa osuđujućih presuda za počinjenje seksualnog nasilja. Kasni se sa usvajanjem mjera usmjerenih na potrebe velikog broja žrtava sukoba kao i Zakona o pravima žrtava torture i civilnih žrtava rata – naglasila je ministrica Borovac. 

Podsjetila je da su Vijeće ministara BiH dvije žene ministrice i to na čelu Ministarstva odbrane i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.  

- Riječ je o oblastima u kojima je potrebno mnogo više učiniti na poboljšanju položaja žena. Zato osjećamo posebnu odgovornost da kao žene doprinesemo stvaranju boljih uslova u kojima će žene pokazati da mogu da se nose rame uz rame sa muškim kolegama u svim društvenim i političkim izazovima današnjice – navela je Borovac zaključujući kako je uvjerena da se zajedničkim naporima na provedbi UN-ove rezolucije 1325 može poboljšati stanje sigurnosti ne samo u regionu nego i na globalnom planu. (Kraj.)