Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović o unapređenju odnosa BiH i Republike Turske razgovarao je u Izmiru sa guvernerom ovog turskog grada Cahitom Kiracom

9.5.2009

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović o unapređenju odnosa BiH i Republike Turske razgovarao je u Izmiru sa guvernerom ovog turskog grada Cahitom Kiracom, gradonačelnikom Izmira Azizom Kocaogluom, te načelnikom Općine Izmir-Alacata Muhittinom Dalgicem.
 
"Tokom ovih susreta, kojima su prisustvovali i članovi Federacije udruženja kulture BiH u Republici Turskoj i počasni predsjednik ove Federacije i počasni konzul BiH Kemal Baysak, posebnu smo pažnju posvetili unapređenju saradnje Pokrajine Izmir i Kantona Sarajevo. Prioritet smo dali kulturi i obrazovanju građana porijeklom iz BIH koji žive u Republici Turskoj", kazao je ministar Halilović.
 
Prema njegovim riječima, turski zvaničnici u potpunosti podržavaju kako integriranje bh. građana u zajednice u kojima žive, tako i zadovoljavanje njihovih obrazovnih i kulturnih potreba koje će doprinijeti očuvanju identiteta garađana porijeklom iz BiH koji žive u Izmiru.
 
Ministar Halilović je u Počasnom konzulatu u Izmiru razgovarao sa predstavnicima udruženja bh. građana o pitanjima iz oblasti obrazovanja, kulture, socijalne zaštite, te im uručio udžebnike dopunske nastave za djecu u iseljeništvu od prvog do četvrtog razreda.

Predstavnici udruženja su kazali kako će ovaj udžbenik, ali i ostala literatura o povijesti BIH koju im je poklonio ministar Halilović, uveliko koristiti i odraslima, posebno onima koji održavaju kurseve bosanskog jezika.
 
Ministar Halilović boravi u trodnevnoj posjeti Izmiru na poziv počasnog konzula i predsjednika Federacije udruženja kulture BiH u Turskoj Kemala Baysaka, uglednog privrednika i bivšeg načelnika jedne izmirske općine, koji neumorno radi na povezivanju gradova i općina u BiH i Turskoj. Već je realizirano desetine takvih kontakata među bh. i turskim gradovima i općinama.

Tokom trodnevne posjete Izmiru, ministar Halilović će obići okolna mjesta Selcuk, Efes i Kusadasi, u kojima živi veliki broj građana porijeklom iz BiH.
 
Kabinet ministra