Saopćenja

Generalna skupština UN 1993. godine proglasila je 15. maj Međunarodnim danom porodice (Rezolucija 47/237).

15.5.2009

15. maj - Međunarodni dan porodice
 
Generalna skupština UN 1993. godine proglasila je 15. maj Međunarodnim danom porodice (Rezolucija 47/237).
 
Radi podizanja svijesti o pitanjima porodice i unaprjeđivanju mogućnosti država članica da rješavaju njihove probleme, 1994. godina proglašena je Međunarodnom godinom porodice.
 
Na ovaj dan, države promoviraju zdravu i uravnoteženu porodicu kao stub društva, te  podstiču njenu socijalnu i ekonomsku sigurnost.
 
Imajući u vidu da je BiH država u tranziciji, može se pretpostaviti da će globalna ekonomska kriza imati veći negativan uticaj na našu zemlju.
 
Najveći problemi porodica u BiH su neadekvatna socijalna i ekonomska sigurnost, u velikom broju neriješena zdravstvena zaštita, posebno porodilja, visok postotak razvoda brakova, pad nataliteta i prirodnog priraštaja. Naročito su izraženi problemi porodica sa invalidnim članom ili porodica sa više djece, a kao pošast današnjeg doba javlja se nasilje u porodici.
 
Za rješavanje ovih problema potrebno je da relevantne institucije više brinu o porodici i njenim potrebama u svim segmentima života, posvetiti više pažnje planiranju porodice, poboljšanju reproduktivnog zdravlja žena i mladih, smanjenju siromaštva, jačanju odgovornosti očeva u porodici i pozicije žene u društvu, zajednici i porodici, populaciji starih, invalidnih i marginaliziranih osoba.
 
Sasvim sigurno je da samo porodica u kojoj vlada tolerancija, razumijevanje, uvažavanje i poštivanje svih njenih članova, može biti osnova za zdravo društvo.
 
Kabinet ministra za ljudska prava i izbjeglice i Agencija za ravnopravnost spolova BiH