Saopćenja

NAJAVA DOGAĐAJA: Svečano uručenje ključeva izgrađenih i obnovljenih kuća u Olovu, OLOVO – UTORAK – 12. APRIL– 12.30 SATI – (okupljanje ispred zgrade Općine Olovo – ul. Branilaca Olova bb)

11.4.2016

Poštovane kolege, 
ključevi prvih kuća izgrađenih i obnovljenih u sklopu Državnog programa stambenog zbrinjavanja, koji se realizira kroz Regionalni stambeni program (RSP), bit će uručeni članovima osam povratničkih porodica u Olovu. 
 
Svečano uručenje ključeva je planirano za utorak, 12. april. Okupljanje delegacija zakazano je za 12.30 sati ispred zgrade Općine Olovo odakle će se uputiti ka povratničkoj kući Fehima Gondžića, a potom i ka naselju Kolakovići nedaleko od Olova gdje je obnovljena kuća povratnika Adila Plećana.  

RSP-om su predviđena stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava, odnosno oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori. 

Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru RSP-a ima za cilj osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM. Učešće BiH iznosi oko 15 miliona eura. Do sada je BiH odobreno oko 80 miliona KM kroz četiri potprojekta u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica u više od 70 gradova i općina širom BiH. Do kraja ove godine planirano je useljenje 200 porodica, a u narednoj godini više od 1.400. Riječ je o povratku izbjeglica iz BiH koje borave u susjednim državama, te povratku odnosno lokalnoj integraciji interno raseljenih osoba u BiH.

Glavni donator programa je Evropska unija sa učešćem od 460 miliona KM, a značajna sredstva su osigurale vlade Sjedinjenih Američkih Država te Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske kao i druge zemlje donatori. Snažnu podršku programu daju UNHCR i OSCE.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Vladi Brčko Distrikta BiH. (Kraj.) 

P R O G R A M SVEČANOG OBILJEŽAVANJA ZAVRŠETKA OBNOVE PRVIH STAMBENIH JEDINICA IZGRAĐENIH U OKVIRU RSP-A U BOSNI I HERCEGOVINI U OPĆINI OLOVO
 
Olovo, 12. april 2016. godine - 12:30   
Doček ispred Zgrade općine Olovo, ulica Branilaca Olova bb, Olovo
Polazak prema mjestu obilježavanja završetka obnove kuće povratnika Gondžić Fehima

Obraćanje zvanica i izjave za medije:
  • Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac
  • Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark
  • Ambasada SAD u BiH Bryan Wockley
  • Zamjenik generalnog direktora Direkcije za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) Stephan Sellen
  • Predstavnik UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Andrew Mayne
  • Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Federacije Bosne i Hercegovine dr. Edin Ramić
  • Načelnik općine Olovo Đemal Memagić

Protokol svečanog uručenja ključeva:
  • Korisnik Gondžić Fehim -   ključeve uručuje šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark
  • Korisnik Hasanić Ramiz ključeve uručuje ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac  
  • Korisnik Muratović Sefer - ključeve uručuje Bryan Wockley u ime Ambasade SAD u BiH
  • Korisnik Kundak Hajrudin - ključeve uručuje Ilaria Ragnoni u ime Ambasade Italije u BiH
  • Korisnik Bubić Zuhdija –  ključeve uručuje Regula Bäbler u ime Ambasade Švicarske u BiH
  • Korisnik Hasanić Asim - ključeve uručuje ministar za izbjeglice i raseljene osobe FBiH dr. Edin Ramić

Polazak prema povratičkom naselju Kolakovići, mjestu obilježavanja završetka obnove stambene jedinice povratnika Plećan Adila 
  • Korisnik Plećan Adil -  ključeve uručuje načelnik općine Olovo Đemal Memagić

Završetak programa