Saopćenja

Povodom usvajanja Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović izjavio je

15.5.2009

Povodom usvajanja Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović izjavio je:
“Usvajanje Revidirane strategije za provedu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a nadamo se da će ovaj dokument prihvatiti i Dom naroda, veliko je ohrabrenje za sve izbjeglice i raseljene osobe koje se žele vratiti u svoje domove. Kada je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u pitanju, u prvom redu ovaj čin znači da ćemo uskoro moći prezentirati akcioni plan za provedbu Strategije u svim njenim segmentima, sa procjenom neophodnih sredstava za provođenje tog plana. U Stratgeiji su identificirani problemi i date preporuke za unaprjeđenje procesa povratka i reintegraciju, a ubrzanje je moguće postići dinamičnijim osiguravanjem potrebnih sredstava za te namjene. Rješenja u Strategiji su sveobuhvatna, što znači da su osim povratka, prvi put otvorena pitanja ostalih opcija za sistematsko rješavanje problema raseljavanja, a to su lokalna integracija i naknada štete.
 
Strategijom je jasno naglašeno da je potrebno ne samo zadržati fokus, nego poduzimati i dodatne napore usmjerene na kontinuiranu podršku pristupu pravima na siguran, dostojanstven povratak i punu reintegraciju povratnika, bez davanja prednosti bilo kojoj grupi ili pojedincu. Na taj način bismo osigurali realizaciju ciljeva Aneksa 7 na cijeloj teritoriji BiH, na način koji garantira jednakopravnost izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika, ne dovodeći u pitanje individualno pravo odabira drugih raspoloživih i preferiranih trajnih rješenja. 
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH gotovo svakodnevno ažurira svoju bazu podataka o broju porodica, odnosno osoba koje se žele vratiti u svoje domove, a njih je oko 47.000 porodica, odnosno oko 153.000 osoba. Na temelju tih podataka, urađene su i procjene potrebnih sredstava za obnovu njihovih kuća i održivi povratak, što iznosi više od milijardu KM. Svi smo svjesni da godišnje izdvajanje za proces povratka na svim razinama u BiH, koje iznosi oko 170 miliona KM, nije dovoljno za dovršetak procesa povratka u narednih četiri-pet godina. Zbog toga je u Strategiji data preporuka da potrebna sredstva budu osigurana, prije svega, povećanim izdvajanjem iz budžeta svih razina vlasti u BiH, namjenskim kreditnim zaduženjima, iz sredstava neraspoređenog viška PDV i privatizacijskih fondova.
 
Opredijeljeni da ubrzamo proces povratka, ne smijemo zaboraviti rezultate koji su do sada postignuti: više od milion osoba se vratilo u svoje domove, više od 99 posto imovine vraćeno je njenim vlasnicima, obnovljeno je više od 320.000 stambenih jedinica od 450.000 uništenih ili devastiranih tokom rata.
 
Vijeće za implementaciju mira (PIC) i visoki predstavnik u BiH, ambasador Valentin Inzko prepoznali su u Revidiranoj strategiji dokument koji će dati veći zamah procesu povratka, zato pozivamo sve relevantne institucije i oragnizacije u BiH, te medije da nam pomognu u realizaciji procesa povratka kao jednog od najznačajnijih reintegrirajućih faktora u našoj zemlji. Od nas to očekuje više od 100.000 raseljenih osoba u BiH i desetine hiljada naših ljudi koji nisu riješili svoj status u dijaspori.
 
U posljednje dvije godine Ministarstvo za ljudska prava i uzbjeglice osiguralo je u državnom budžetu više od 100 miliona KM za rekonstrukciju, elektrifikaciju povratničkih naselja i pomoć razvoju Srebrenice. U toku je realizacija ovih sredstva, a da bismo što prije vidjeli efekte ovih ulaganja, treba nam podrška, prije svega, lokalnih zajednica”, izjavio je ministar Halilović.
 
Kabinet ministra