Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i dalje će, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno sarađivati sa Evropskim komitetom za zaštitu od torture i neljudskog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT)

18.5.2009

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i dalje će, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno sarađivati sa Evropskim komitetom za zaštitu od torture i neljudskog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) i koordinirati aktivnosti u BiH koje su u funkciji zaštite ljudskih prava osoba lišenih slobode, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović tokom jučarašnjeg susreta u Sarajevu sa delegacijom CPT koju je predvodila podpredsjednica ovog komiteta Renate Kicker.
 
Kicker je kazala kako je CPT spreman pomoći BiH u uspostavljanju efikasnijeg sistema koji bi povoljnijim učinio položaj osoba lišenih slobode.
 
 „Ovo je naša četvrta posjeta BiH od 2003. godine kada smo prvi put bili u vašoj zemlji i naša želja da ovako učestalim posjetama potaknemo domaće vlasti na aktivnije i iscrpnije očitovanje o našim nalazima i izvještajima“, kazala je Kicker.
 
Prema njenim riječima, saradnja CPT i bh. institucija mogla bi biti unaprijeđena kada bi BiH imala svog predstavnika u ovom komitetu.
 
„Od 2003. godine u CPT stoji upražnjeno mjesto za predstavnika BiH“, kazala je Kicker.
 
Delegacija CPT, u kojoj su osim Kicker bili Hugh Chetwynd, Clive Meux i Olivera Vulić, završila je petodnevnu posjetu BIH tokom koje su posjetili neke zatvore, pritvorske jedinice, psihijatrijske klinike i policijske stanice na području Federacije BiH i Republike Srpske. Izvještaj o ovoj posjeti očekuje se u julu ove godine.
 
Kabinet ministra