Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u Sarajevu sa direktoricom Udruženja Hilfswerk Austrija dr. Heidi Burkhart razgovarao o dosadašnjoj i unapređenju buduće saradnje u oblasti povratka izbjeglica i raseljenih osoba u BiH

20.5.2009

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u Sarajevu sa direktoricom Udruženja Hilfswerk Austrija dr. Heidi Burkhart razgovarao o dosadašnjoj i unapređenju buduće saradnje u oblasti povratka izbjeglica i raseljenih osoba u BiH.
 
Ističući postignute rezultate i dobru saradnju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Hilfswerk Austrija, ministar Halilović je kazao kako će na bazi odluka koje će naredne sedmice donijeti Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH, te posebno planova koji će proisteći iz Revidirane strageije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, biti moguće još snažnije zajednički djelovati na konkretnoj pomoći povratnicima u BiH.
 
„Hilfswerk Austrija je jedna od rijetkih međunarodnih asocijacija koja je još fokusirana na pomoć i podršku procesu povratka, u koji je od 1996. godine implementirala 62 miliona KM“, kazao je ministar Halilović.
 
Prema riječima dr. Burkhart, Hilfswerk trenutno u BiH realizira nekoliko projekata, od kojih su najvažniji rekonstrukcija 45 stambenih jedinica povratnika u Istočnoj Bosni, projekat ispitivanja potreba socijalnog stanovanja u BiH i izgradnju objekata za raseljene osobe, socijalno ugrožene i žene žrtve rata, projekat psihosocijalne podrške povratnicima, projekte obnove infrastrukture, projekte zapošljavanja i izgradnje doma za djecu sa posebnim potrebama u Tuzli.
 
Kabinet ministra