Saopćenja

4. juni - Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresij

3.6.2009

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjeća da je Organizacija Ujedinjenih naroda 1993. godine donijela odluku da se 4. juni u čitavom svijetu obilježava kao Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije, a ovaj datum nalazi se u zvaničnom kalendaru institucija BiH, odnosno Programu obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH.
 
Djeca, kao najranjivija i najnezaštićenija kategorija stanovništva, uvijek su bila najveće žrtve ratova. Samo u posljednjih petnaestak godina, prema procjenama UN, u ratnim vihorima širom svijeta poginulo je oko dva miliona djece, više od šest miliona je ranjeno, a više od milion djece je ostalo bez jednog ili oba roditelja.
 
Kao direktna posljedica ratnih djejstava oko 25 miliona djece širom svijeta danas se nalazi u izbjeglištvu, svake godine više od deset hiljada djece izgubi život od mina, a usljed nestabilnih geo-političkih prilika u određenim dijelovima svijeta, procjenjuje se da je za potrebe nedemokratskih režima i vojnih hunti u svijetu regrutirano oko 300 hiljada djece-vojnika, od kojih mnogi nisu navršili ni deset godina života.
 
Kao direktna posljedica ratnih razaranja s početka zadnje decenije prošlog vijeka, koji su za rezultat, između ostalog, imala veliki broj ubijene, ranjene i raseljene djece, kao i djece koji su ostala bez jednog ili oba roditelja, kao negativan primjer u izvještajima svih relevantnih međunarodnih organizacija i institucija koja se bave ovom problematikom, spominjana je i BiH. 
 
Visoku cijenu ratnih djejstava, iako su daleko iza nas, ne prestaju plaćati djeca širom BiH. Jedna od posljedica aktualne situacije u kojoj živimo su, nažalost, i sve izraženiji oblici kršenja osnovnih dječjih prava, od njihovog sve izraženijeg siromaštva, zloupotrebe, zanemarivanja, izrabljivanja pa sve do fizičkog i seksualnog zlostavljanja.
 
U namjeri da da svoj doprinos poboljšanju općeg statusa djece u BiH i nastavi implementaciju odredbi koji proizlaze iz Konvencije o pravima djeteta, kao najvažnijeg pravnog okvira za zaštitu djece, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, u saradnji sa relevantnim institucijama na državnom, entitetskom i lokalnom nivou, uz snažnu podršku UNICEF, Odjela za međunarodni razvoj Ujedinjenog kraljevstva, Delegacije Evropske komisije u BiH i Vlade Norveške, započelo realizaciju Projekta ”Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH”. Cilj ovog projekta je unapređenje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece i porodica, tako da osnovne socijalne usluge budu dostupne svakom djetetu u BiH.
 
Kabinet ministra