Saopćenja

Dani ženskog poduzetništva

4.5.2016

U organizaciji Udruženja poslovnih žena u BiH ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac učestvovala je na okruglom stolu u sklopu manifestacije Dani poduzetništva žena gdje je govorila o položaju žena u politici i institucijama vlasti te preprekama i problemima sa kojim se one svakodnevno susreću u svom radu. 

Ministrica Borovac je u izjavi za medije naglasila da joj je čast i zadovoljstvo biti u društvu brojnih uspješnih i ostvarenih žena koje mogu poslužiti kao motiv za aktivniji angažman Bosnaki i Hercegovki u svim sferama života.

- Radujeme da Dani ženskog poduzetništva postaju tradicija. Izuzetno cijenim napore i angažman Udruženja poslovnih žena i žena poduzetnica koje ne čekaju da im se stvore prilike i ništa ne prepuštaju slučaju, već same kreiraju prilike i znaju ih iskoristiti. Zato ih želim ohrabriti činjenicom da vlast u BiH predano radi na stvaranju ekonomskog i političkog ambijenta koji je već rezultirao ekonomskim rastom u posljednjoj godini te jačanjem vladavine prava i stabilizacijom političkih prilika. Sve to otvara mogućnosti za  veće investiranje u razvoj poduzetništva, a time i za mene iznimno važnog ženskog poduzetništva u BiH koji je neiskorišteni potencijal naše zemlje – naglasila je Borovac. 

Današnji skup smatram posebno važnim jer je okupio i žene poduzetnice i žene iz sfere politike što direktno doprinosi razbijanju klime nepovjerenja imeđu poduzetnika i vlasti. 

- Cijenim da sam ovdje jer sam prepoznata kao osoba kojoj poduzetnice vjeruju i sa kojima zajedničkim djelovanjem možemo pomoći u cilju podizanja svijesti naših žena o neophodnosti aktivnijeg angažmana u svim sferama života, a prvenstveno u poduzetništvu i političkom životu naše zemlje. Nedovoljno nas je i u politici ali i u poduzetništvu, a to može biti samo dodatni osnov za jačanje naše međusobne saradnje. Zato su Dani ženskog poduzetništva idealna prilika za uvezivanje i kreiranje zajedničkih politika – potcrtala je ministrica Borovac. 

Istaknula je da je spremna sa pozicije ministrice za ljudska prava i izbjeglice da se bori za punu ravnopravnost žena posebno u smislu prava na jednako plaćene poslove, prava na zapošljavanje, dostojanstvenih porodiljskih naknada, jednaka prava na zdravstvenu zaštitu na području cijele države... 

- Spremna sam biti i podrška i kontakt tačka u državnoj vlasti poduzetnicama koje predano rade na svom osnaživanju, a time i osnaživanju ekonomije Bosne i Hercegovine, jer one to zaslužuju – rekla je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Na kraju je naglasila da je činjenica kako je neophodno probuditi i potaknuti žene u svim oblastima društvenog i političkog života, „ali puni rezultat možemo postići samo zajedničkim djelovanjem. Zajedničko djelovanje na principu jednakopravnosti je ključ uspjeha“.