Saopćenja

Jačanje saradnje sa Turskom na planu pomoći osoba sa invaliditetom

5.5.2016

Jačanje međudržavne saradnje na planu poštivanja ljudskih prava zagarantiranih UN-ovom knvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, rješavanje pitanja više mliona sirijskih izbjeglica u Turskoj kao i postizanje evropskih standarda u svim sferama života bile su ključne teme današnjeg sastanka ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac i pomoćnice ministrice za porodicu i socijalnu politiku Republike Turske Ayse Kardas.

Kardas je predvodila delegaciju Republike Turske u kojoj su još bili i Serpil Bulut i Huseyin Burge, članovi Turskog parlamenta, te Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u BiH, Arif Barata, Sule Urker i Aybüke Bilgin iz Ministarstva za porodicu i socijalnu politiku Turske.

Ministrica Borovac se i ovom prilikom zahvalila za svu podršku i pomoć koju je Republika Turska pružila Bosni i Hercegovini u posljeratnom periodu naglašavajući da i dalje postoji prostor za unaprjeđenje saradnje. Tokom sastanka akcenat je stavljen na mogućnosti saradnje na planu omogućavanja boljih uslova života osoba sa invaliditetom, odnosno formiranje Balkanske inkluzivne platforme kroz čije djelovanje će i nevladine organizacije iz BiH biti stavljene pod krov Svjetske inkluzivne platforme osoba sa invaliditetom. 

Ministrica Borovac i Kardas zajedno su zaključile kako se samo udruženim snagama moguće poboljšati položaj osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini i regionu. 

- Saradnja vladinog i nevladinog sektora mora biti jača kako bi se što bolje artikulirale potrebe osoba sa invaliditetom, a na osnovu toga i kreirale politike koje će im omogućiti da se osjećaju ravnopravnima sa ostalim građanima u našoj zemlji. Tu vidim mogućnost boljeg i konkretnijeg djelovanja nevladinih organizacija osoba sa invaliditetom u skladu sa programskikm ciljevima Svjetske platforme inkluzije – navela je Borovac. 

Izrazila je očekivanje da će formiranjem Balkanske inkluzivne platforme biti data mogućnost i našim udruženjima osoba sa invaliditetom da se uključe u svjetske programe koji će im pružiti stručnu ali i finansijsku podršku u ostvarivanju ciljeva.  

- Bitno je naglasiti da umrežavanje ne samo na nivou BiH nego i regiona je od posebnog značaja jer vodi ka jačanju međusobnog povjerenja i izgradnji svjetlije i prosperitetnije budućnosti svih nas u regionu – potcrtala je Borovac. 

Ministrica Borovac pozdravila je odluku Evropske komisije o uvođenju bezviznog režima za državljane Republike Turske. Sa druge strane, turska delegacija je izrazila očekivanje da će uskoro biti prihvaćena aplikacija Bosne i Hercegovine, odnosno da će što prije početi pregovori o punopravnom članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji. (Kraj)