Saopćenja

Radionica o izradi Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) izvještaja BiH.

8.6.2009

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Zajedničkom komisijom za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH i uz finansijsku podršku Ambasade Švicarske organiziralo je danas radionicu o izradi Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) izvještaja BiH.
 
Otvarajući ovu radionicu, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović kazao je kako Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koordinira aktivnosti na izradi UPR i početkom godine pokrenulo je aktivnosti na pripremi ovog izvještaja
 
„Razmatranje univerzalnog periodičnog pregleda za BiH očekuje se početkom 2010. godine, na sedmom zasjedanju Radne grupe za UPR“, kazao je ministar Halilović i dodao da je UPR jedinstveni proces koji uključuje pregled stanja ljudskih prava u 192 članice UN svake četiri godine (48 zemalja godišnje).
 
UPR je pokretački proces za države pod okriljem Vijeća UN za ljudska prava, koji svakoj zemlji pruža mogućnost da informira o mjerama koje država preduzima u cilju unapređenja i zaštite ljudskih prava, te za ispunjavanje međunarodnih obaveza zemlje“, kazao je ministar.
 
On je dodao kako će do 2011. godine Vijeće za ljudska prava putem UPR razmotriti stanje ljudskih prava u svim zemljama članicama UN.
 
“Imajući u vidu činjenicu da izrada UPR izvještaja BiH, u skladu sa Rezolucijom 5/1 Vijeća za ljudska prava UN, obavezuje državu na proces konsultacija na državnom nivou sa svim relevantnim akterima civilnog društva, predstavnici nevladinog sektora predložili su partnerski odnos, a u cilju što objektivnijeg i afirmativnijeg informiranja UN Vijeća za ljudska prava”, kazao je ministar Halilović i dodao da su obavljene konsultacije sa predstavnicima nevladinog sektora u BiH o prijedlozima tema koje će biti spomenute u izvještaju.
 
Kabinet ministra