Saopćenja

Obraćanje ministrice Borovac čelnicima Pjačence i predstavnicima bh. dijaspore

20.5.2016

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac obatila se večeras u zgradi Grada Pjačenca brojnim okupljenim zvanicama gdje su joj domaćini bilu predsjednik i gradonačelnik Pjačence Francesc Rolleri i Paolo Dosi te predstavnici Svjetskog saveza dijapore BiH kao i učesnici 13. Prvenstva dijaspore u malom fudbalu.

Njeno obraćanje prenosimo u cjelosti:


Poštovani Frančesko Roleri i Paulo Dozi,
poštovani predstavnici Republike Italije, postovani generalni konzule BiH Igore Babiću
dragi predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore, Udruzenja "Bosna i Hercegovina izvan granica" te Svjetskog saveza dijaspore,
dragi naš Kemale Bajsak,

dozvolite mi najprije da vas pozdravim u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i u svoje ime.

Drago mi je da je u okviru moga susreta sa predstavnicima Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine i mog prisustva 13. Prvenstvu dijaspore u malom fudbalu organizovan i poseban  susret sa zvaničnicima prijateljske Republike Itlije i grada Pjačence.

Izražavam posebnu zahvalnost što su predstavnici Republike Italije i grada Pjačence dali snažnu podršku ovoj manifestaciji i ucinili da se ovdje danas lijepo osjecaju bosanskohercegovački iseljenici koji žive u 14 zemalja širom Evrope.

Zahvalni smo im što su suorganizatori za nas veoma značajne manifestacije koja za Bosnu i Hercegovinu predstavlja ne samo sportske susrete bosanskohercegovačke dijaspore, nego mnogo više. To je prilika da se održe prijateljstva bez obzira na etnicko porijeklo, političku i religijsku opredjeljenost, da se vrši razmjena iskustava na poslovnom, kulturnom, sportskom i obrazovnom planu među dijasporom. Za Bosnu i Hercegovinu naša dijaspora predstavlja najbolje ambasadore i promotore kulture, tradicije i običaja Bosne i Herecegovine.

Moj dolazak ovdje danas zelim da shvatite kao snaznu podršku vama predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore za sve ono što rade u zemljama prijema, ali isto tako da  porucim da Bosna i Hercegovina nije zaboravila na svoje građane i da nam je u interesu jačamo odnose sa zemljama u kojima živi BiH dijaspora danas.

Zato sa zadovoljstvom mogu reći da je interes države Bosne i Hercegovine da ima aktivniji odnos prema bosanskohercegovačkoj dijaspori i veze je za Bosnu i Hercegovinu, a posebno da je stavi u funkciju njenog ekonomskog i održivog razvoja. S tim ciljem, prvi put Bosna i Hercegovina je opredjeljena da uredi politiku prema bosanskohercegovačkoj dijaspori što će svakako konkretizovati sve dosadašnje aktivnosti.

Želim vam poručiti da smo mi u Bosni i Hercegovini svjesni da bosanskohercegovčku dijasporu čini ogroman broj stručnjaka i visokokvalifikovanog kadra u raznim oblastima. Stručnjaci bosanskohercegovačkog porijekla rade na najprestižnijim univerzitetima, firmama, klinikama u različitim oblastima, kvalitetni su radnici, priznati poduzetnici i uvjereni smo da svojim angažmanom u velikoj mjeri mogu doprinijeti njenom društveno-ekonomskom razvoju i ubrzanju procesa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Ja kao ministrica nadležna za dijasporu oprijedjeljena sam da ova saradnja bude još intezivnija i svestranija. Ulažemo dodatne napore u tom pravcu  i već  imamo  vidljive rezultate i znatno unaprijeđenu saradnju sa našom dijasporom.
Cilj nam je da putem bosanskohercegovačke dijaspore ojačamo veze sa zemljama prijema naših građana, u obostranom interesu.

Prvenstvo dijaspore u malom fudbalu je jedna od najuspješnijih manifestacija Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, koja svake godine okuplja brojne sportske ekipe sa različitih krajeva svjeta. Ova manifestacija daje snažan doprinos jačanju veza i uvezivanju mladih iz dijaspore, ali istovremeno otvara mogućnosti razvoja različitih oblika saradnje, kako dijaspore međusobno, tako i sa institucijama i organizacijama u Bosni i Hercegovini i zato zaslužuje svaku podršku.


Svjetsko prvenstvo dijaspore u malom fudbalu koje se ove godine održava u Pjacenci održava se uz snažnu podršku organizacije „Bosna i Hercegovina van granica“. Ova organizacija sa njenim predsjednikom Medagom Hodžićem ima izvrsnu saradnju sa italijanskim institucijama, prvenstveno sa institcijama grada i provincije koje pružaju potrebnu podršku i učesnici su svih manifestacija koje ova vrijedna organizacija bosanskohercegovačke dijaspore godinama organizira.

Pored razvoja veza i saradnje sa bosanskohercegovačkom dijasporom ove manifestacije imaju za cilj i razvoj veza i saradnje sa institucijama i organizacijama Republike Italije.

Zahvljujem se nadležnim institucijama i na ovoj podršci, a Svjetskom savezu i svim članicama koje učestvuju na turniru želim ušpješno 13. Prvenstvo dijaspore u malom fudbalu.

Ovom prilikom se svakako želim zahvaliti i Vladi Republike Italije na svoj podršci i pomoći Bosni i Hercegovini kako u toku rata tako i u obnovi i izgradnji zemlje, a posebno pomoći koju nam pruža na putu ka Evropskoj uniji.