Saopćenja

Izabrano rukovodstvo Svjetskog saveza dijaspore BiH

6.6.2016

Jednoglasnom odlukom delegata Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine da i u naredne dvije godine mandat predsjednika ove organizacije povjere Hasanu Šehoviću kao odraz, kako je istaknuto, veoma dobrog i uspješnog rukovođenja u prethodnom periodu, okončan je Osmi Kongres SSD BiH, a koji je danas pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine održan u Sarajevu. Za potpredsjednike Svjetskog saveza dijaspore BiH izabrani su Naida Ribić iz Holandije i Haris Halilović iz Njemačke. 

Nakon sesije pod naslovom „Uloga dijaspore u ekonomskom razvoju BiH“ zaključeno je kako je Bosna i Hercegovina i pored postojećih administrativnih barijera i dalje atraktivna zemlja za ulaganja. Također, upućen je poziv „dijaspori koja je u mogućnosti da se umjesto slanja novčanih doznaka odluči za ulaganja u BiH i na taj način ostvari profit, osigura nova radna mjesta i tako direktno doprinese ekonomskom razvoju svoje domovine“. 

Jedno od ključnih pitanja buduće saradnje sa dijasporom bila je tema druge sesije na ovom skupu – „Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti“, gdje je zaključeno kako je država Bosna i Hercegovina dužna osigurati sredstva za finansiranje rada dopunskih škola na maternjim jezicima što je preduslov očuvanja veza mladih naraštaja naše dijaspore u svijetu sa Bosnom i Hercegovinom.