Saopćenja

Članovi Mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor na današnjoj su sjednici u Sarajevu, kojom su kopredsjedavali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errrico, usaglasili su Nacrt ugovora između Svete Stolice i BiH o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga u BiH.

1.7.2009

Prema ovom ugovoru, Sveta Stolica će u BiH osnovati Vojni ordinarijat za dušobrižništvo katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga BiH, a vojnog ordinarija će imenovati Vrhovni Svećenik, o čemu će prethodno obavijestiti Vijeće ministara BiH.
 
Na današnjoj, petoj sjednici Mješovite komisije, zaključeno je da će Vijeću ministara BiH biti upućena informacija o provođenju Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor.
 
Osim ministra Halilovića i apostolskog nuncija D'Errica, članovi Mješovite komisije su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar pravde BiH Bariša Čolak, zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, mons. Pero Sudar, tajnik Apostolske nuncijature Waldemar Stanislaw Sommertag, don Tomo Vukšić i fra Ivan Sesar.
 
Mandat ove komisije je do septembra 2010. godine.
 
Kabinet ministra