Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i predstavnik UNHCR u BiH Naveed Hussain još jednom su, tokom razgovora jučer poslije podne u Sarajevu, istaknuli kako su razočarani neusvajanjem Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma u Domu naroda Parlamenta BiH prošlog mjeseca

7.7.2009

„Razočarani smo što Dom naroda Parlamenta BiH nije usvojio Revidiranu strategiju, posebno što je ovaj dokument dobio podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). Tri puta zaredom PIC je raspravljao o ovoj strategiji kao važnom dokumentu za rješavanje pitanja raseljenih osoba i izbjeglica u BiH, te izričito zatražio da bude usvojena“, kazao je Naveed.
 
On je dodao kako će se UNHCR, zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i ostalim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama, dodatno angažirati kako bi Revidirana strategija bila vraćena u parlamentarnu proceduru i usvojena kao bitan okvir za rješavanje svih pitanja iz Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.
 
Ministar Halilović je kazao kako neusvajanje Strategije šteti upravo onima u čije je ime osporen ovaj dokument, a to su oni koji zagovaraju kompenzaciju i izbor mjesta stanovanja.
 
„Revidirana strategija, osim povratka kao jednog od osnovnih ljudskih prava, sadrži elemente kompenzacije i izbora mjesta stanovanja, što bi detaljno bilo razrađeno akcionim planovima koje bi Ministarstvo, na osnovu Strategije, utvrdilo u roku od tri mjeseca“, kazao je ministar Halilović.
 
Naveed je obavijestio ministra Halilovića da će u posjetu BiH krajem avgusta ove godine, nakon osam godina, doći visoki komesar za izbjeglice António Guterres. Razlog njegovog dolaska je pronalaženje rješenja za preostale raseljene osobe i izbjeglice u BiH.
 
Kabinet ministra