Saopćenja

Članovi Mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor jučer su poslije podne na sjednici u Sarajevu usaglasili Nacrt ugovora o vjerskoj skrbi za katoličke vjernike, pripadnike Oružanih snaga BiH.

24.7.2009

Kopredsjedavajući ove komisije, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico uskoro će potpisati Nacrt ugovora, koji će biti upućen u proceduru usvajanja i ratifikacije u nadležnim institucijama BiH i Svete Stolice.
 
Prema ovom ugovoru, Sveta Stolica će u BiH osnovati Vojni ordinarijat za dušobrižništvo katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH, na čijem čelu će biti biskup, vojni ordinarij.
 
Ugovor o vjerskoj skrbi za katoličke vjernike, pripadnike Oružanih snaga BiH sačinjen je na osnovu člana 15 Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice.
 
Naredna, sedma sjednica Mješovite komisije bit će održana u drugoj polovini septembra.
 
Osim ministra Halilovića i apostolskog nuncija D'Errica, članovi Mješovite komisije su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar pravde BiH Bariša Čolak, zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, mons. Pero Sudar, tajnik Apostolske nuncijature Waldemar Stanislaw Sommertag, don Tomo Vukšić i fra Ivan Sesar.
 
Mandat ove komisije je do septembra 2010. godine.
 
Kabinet ministra