Saopćenja

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj je sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih partija, koji će odmah biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri

15.9.2009

Izmijenjeni Zakon predviđa da će deset posto od ukupnog iznosa sredstava za finansiranje parlamentarnih stranaka pripasti parlamentarnim grupama srazmjerno broju poslaničkih mjesta koja pripadaju manje zastupljenom spolu. 
 
Donošenje ovog zakona konkretan je doprinos implementiranju Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, a usklađen je i sa međunarodnim standardima o ravnopravnosti spolova.
 
U obrazloženju za izmjene i dopune Zakona o finansiranju poliitčkih partija u BiH navodi se da, iako žene čine nešto više od 50 posto biračkog tijala i iako čine više od trećine registriranih kandidata, izborni rezultati su ispod svih međunarodnih standarda i među najlošijim među državama članicama Vijeća Evrope. U Zastupničkom domu Parlamenta BiH žena je 14,29 posto, a u Domu naroda 13,33 posto. U međuvremenu je jedna zastupnica izabrana za načelnicu općine, te je u Zastupničkom domu državnog Parlamenta sada 9,5 posto žena.
 
Nakon izmjene, koju je predložila Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, član 10 stav 1 Zakona o finansiranju političkih partija glasi:
 
„Finansiranje parlamentarnih grupa zastupljenih u Parlamentarnoj slupštini BiH raspoređuje se na način da se 30 posto sredstava raspoređuje jednako svim parlamentarnim grupama, 60 posto od ukupnog iznosa se raspoređuje srazmjerno broju poslaničkih mjesta koje svaka parlamentarna grupa ima u trenutku raspodjele, dok 10 posto ukupnog iznosa raspoređuje se parlamentarnim grupama srazmjerno broju poslaničkih mjesta koje pripadaju manje zastupljenom spolu. Centralna izborna komisija utvrđuje koji je spol podzastupljen prema zvaničnim rezultatima izbora“.
 
Kabinet ministra