Saopćenja

Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo Strategiju o reintegraciji povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji, čime je Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ispunilo i posljednju obavezu iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH

25.9.2009

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo Strategiju o reintegraciji povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji, čime je Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ispunilo i posljednju obavezu iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.
 
Potpisivanje i provođenje sporazuma o readmisiji, odnosno ponovnom prihvatu osoba koje borave bez dozvole u drugim državama, jedna je od obaveza BiH predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije.
 
Zaključivanje i provođenje sporazuma o readmisiji predstavlja glavni element u saradnji zemalja u oblasti sprečevanja i kontrole ilegalne imigracije.
 
Radi praćenja implementacije Strategije o reintegraciji povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji bit će formiran stručni koordinacijski tim, kao tijelo Vijeća ministara BiH, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će koordinirati planirane aktivnosti i inicirati uspostavljanje mehanizama koordinacije, saradnje i odlučivanja koje su u vezi sa procesom praćenja provedbe Strategije. 
 
Kabinet ministra