Saopćenja

Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjedncii usvojilo Izvještaj vlasti BiH po prijedlogu liste pitanja za BiH za sačinjavanje periodičnog izvještaja vlasti BiH UN Komitetu protiv torture, te izvještaj vladi BiH nakon ad hoc posjete delegacije Evropskog odbora za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT)

28.9.2009

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjedncii usvojilo Izvještaj vlasti BiH po prijedlogu liste pitanja za BiH za sačinjavanje periodičnog izvještaja vlasti BiH UN Komitetu protiv torture, te izvještaj vladi BiH nakon ad hoc posjete delegacije Evropskog odbora za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je koordiniralo aktivnosti sa resornim državnim i entitetskim ministarstvima, Brčko Distriktom i nevladinima organizacijama i sačinilo izvještaj za UN Komitet protiv torture, koji će biti proslijeđen Stalnoj misiji BiH u Ženevi za UN Komitet.
 
Prema ovom izvještaju, vlasti BiH su odgovorile na pedesetak pitanja koja se odnose na zakonske odredbe i mjere za sprječavanje i iskorjenjivanje mučenja, torture i zlostavljanja u zatvorima, obrazovnim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite za djecu, stare osobe, osobe sa psihičkim poremećajem ili invaliditetom, kao i u bolnicama.
 
Izvještaj CPT, koji sadrži preporuke za poboljšanje stanja u zatvorima i postupanje sa zatvorenicima, bit će dostavljen resornim državnim i entitetskim ministarstvima i Brčko Distriktu BiH, koji su dužni provesti preporuke CPT, sačinjene nakon posjete BiH u maju ove godine.
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će pratiti realizaciju proporuka i o tome izvještavati Vijeće ministara BiH i CPT.
 
Kabinet ministra