Saopćenja

Delegacija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koju je predvodio pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe Mario Nenadić boravila je u mađarskom gradu Debrecinu

16.10.2009

Delegacija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koju je predvodio pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe Mario Nenadić boravila je u mađarskom gradu Debrecinu, gdje je sa ambasadorom BiH u Mađarskoj i zvaničnicima ove zemlje organizirala povratak u BiH 19 osoba sa psihičkim smetnjama.
 
Ove osobe su u prihvatnom centru u Debrecinu bile smještene od 1992. godine i nakon 17 godina vraćene su sinoć u specijalizirani Zavod Jakeš kod Modriče, u kojem su boravile do odlaska u Mađarsku.
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo je 300.000 KM za izgradnju dva nova paviljona u Jakešu u koja su smještene osobe koje su vraćene iz Mađarske i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) aktivno učestvovalo u stvaranju uslova za trajni smještaj ove ranjive grupe građana.
 
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Haliloivć i pomoćnik ministra Mujo Jejna boravili su sinoć u Jakešu i sa direktorom Zavoda za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu osoba koje pate od psihičkih smetnji Cvijom Zelinčevićem dočekali povratnike iz Debrecina.
 
Ministar Halilović je kazao kako je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Mađarske, UNHCR i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, uspješno završilo, prije svega, jednu humanu misiju.
 
Prema riječima ministra Halilovića, na ovom primjeru je pokazano da je angažiranost i saradnja institucija i organizacija na različitim nivoima vlasti u BiH rezultirala uspješnom realizacijom veoma zahtjevnog posla.
 
Kabinet ministra