Saopćenja

Borovac- Koç: Unaprijediti saradnju BiH i Turske u svim oblastima

25.1.2017

Sarajevo, 25. januar 2017. godine

  

Borovac- Koç: Unaprijediti saradnju

BiH i Turske u svim oblastima

 Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç danas je tokom nastupne posjete državnoj ministrici za ljudska prava i izbjeglice Semihi Borovac istaknuo kako je njegova zemlja prijateljski i historijski vezana za BiH te da mu je cilj ojačati i produbiti saradnju u svim oblastima.

 Tokom razgovora Koç je naglasio kako je za Tursku Bosna i Hercegovina zemlja od posebnog interesa te da se problem u našoj zemlji osjete u Turskoj, ali i obrnuto. Naveo je kako je Turska od početka sirijske krize udomila više od tri miliona sirijskih izbjeglica i da čini “sve što je u njenoj moći da ublaži tu, prije svega, veliku ljudsku tragediju ali i sigurnosni izazov”. Naglasio je kako je smanjenje ilegalnih migracija preko Grčke ka zapadnoj Evropi odraz činjenice “ da Turska poštuje međunarodne dogovore i obaveze koje je njima preuzela”.

- Sigurnost Evrope počinje od njenog NATO partnera, a to je Turska – poručio je ambassador Koç naglasivši kako se posebno cijeni to da je BiH među privima poslala poruke podrške nakon državnog udara u Turskoj iz jula prošle godine.

 Ministrica Borovac se zahvalila na svesrdnoj pomoći i podršci koju je Turska pružila BiH, a koja se ogleda kroz brojne obnove kulturno-historijskih spomenika i vjerskih objekata i nizom drugih projekata i donacija među kojima je i značajno učešće u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvećeg posljeratnog programa povratka u našem regionu.

 Istaknula je kako posebno cijeni napore i angažman Turske u kontekstu migracione krize. Ministrica Borovac je naglasila kako vjeruje u snagu Turske da prevaziđe problem na unutrašnjem i međunarodnom planu, a naročito u kontekstu mirovnih pregovora u Siriji kojim posreduju Turska, Rusija i Iran.

 Zaključeno kako postoji opredjeljenost za zajednički angažman na planu osigiranja uslova za održivi povratak, prvenstveno kroz otvaranje novih radnih mjesta te projekte elektrifikacije brojnih povratničkih naselja, a posebno onih pogođenih poplavama iz 2014. godine.